Učenci in učiteljice podružnične šole Lovrenc na Dravskem polju smo v četrtek, 11. 10. 2018, skupaj uživali na že 6. tradicionalni »noči branja«. Letošnja rdeča nit našega priljubljenega dogodka je bil »Kekec«. Zakaj ravno Kekec? Prav letos namreč mineva 100 let odkar je Josip Vandot prvič objavil Kekčevo povest. Skozi leta pa so Kekčeve zgodbe postale del folklorne tradicije – poslušali in brali o Kekcu so že naši starši, stari starši, že tudi njihovi straši… Zato smo se s Kekcem »družili« tudi mi.

 

Prijetno vznemirjenje se je v zraku čutilo že od jutra. Učenci so prihajali v šolo nasmejani bolj kot običajno in polni pričakovanj. Zato so komaj čakali, da se preselimo v preteklost. Med pastirje…kakršen je bil tudi Kekec. A na »noči branja« nismo le brali. Počeli smo še marsikaj. Pekli smo kostanj, se igrali pastirske igre, si sami pripravili večerjo in zajtrk. Seveda pa smo brali o Kekcu (tudi pozno v noč), dramatizirali in si zgodaj zjutraj ogledali film »Srečno Kekec«. Predvsem pa smo uživali v druženju in našem posebnem doživetju – spanju v šoli.

 

Učenci so zapisali, da jim bo letošnja noč branja ostala v spominu, ker smo jo posvetili Kekcu in ker so lahko streljali s fračo. Najbolj jim je bilo všeč, da smo pekli kostanj, se igrali in dramatizirali. Na vprašanje, česa pa do takrat niso vedeli pa so odgovorili, da niso vedeli, da bodo lahko streljali s fračo in da niso vedeli, da ima Pehta volka, ki postane Kekčev prijatelj.

Katja Rinc

Zbrali smo se v šolski avli, da smo se dogovorili, kako bo potekal popoldan in večer. Nato smo se obuli in šli na šolsko dvorišče. Zunaj smo jedli pečen kostanj. Potem smo se igrali pastirske igre: metali smo podkev, zabijali žeblje, streljali s fračo in “koza klamf”.

Ko se je stemnilo, smo odšli v razrede, kjer smo po skupinah dramatizirali odlomek besedila Kekec in Pehta. Vsaka skupina se je tudi predstavila.

Po večerji nam je učiteljica Katja prebrala zgodbo z naslovom Kekčeve zgodbe. Kmalu smo zaspali.

Hana Šoštar, 3.c

Včeraj, 11. 10. 2018, smo prespali v šoli. Popoldan smo se igrali različne pastirske igre. Igrali smo se po svojih željah. Najprej smo jedli kostanj. Jaz sem najprej streljala s fračo, nato sem zabijala žeblje in na koncu metala podkev.

Ob 18. uri smo odšli v šolo. V šoli smo brali in dramatizirali zgodbice o Kekcu.

Lea Skledar, 3.c

Povezava do fotogalerije:  http://oskidricevo.splet.arnes.si/foto-podruznica-lovrenc-2018-2019/?album=9&gallery=99