MEDNARODNI MESEC ŠOLSKIH KNJIŽNIC

Mesec oktober je od leta 2007 proglašen za mednarodni mesec šolskih knjižnic. Gre za poudarjanje pomena šolskih knjižnic pri pridobivanju in povezovanju znanja ter vzpostavitev pozitivnega odnosa do knjižnic in branja. Tudi letos smo se vključili v ta projekt, ki je potekal pod geslom »Zakaj imam rad/a svojo šolsko knjižnico«. V knjižnici so potekale ure knjižnično-informacijskega znanja, v okviru katerih so bili učenci tako literarno kot likovno ustvarjalni. Prav tako pa smo posodobili tudi izgled knjižnih polic, ki jih poleg številnih knjig sedaj krasijo še barvite črke, katere smo sami izdelali in plastificirali.

Jasna Medved

Knjižnica v letu 3013

Knjižnica v letu 3013
imela bo veliko zabave,
saj tu bo ljudi za 515,
ker bodo velike proslave.

V knjižnici knjige bodo letele,
saj so že zdavnaj ponorele,
tu notri bodo same Ele,
ki so zelo vesele.

V knjižnici bonboni bodo nasuti,
na srečo so vsi obuti,
ampak mucki so sesuti,
ker na hrbtu imajo peruti.

Knjižnica se bo zaprla,
ampak drugi dan jo bo knjižničarka spet odprla,
saj bo spet veliko zabave,
ker bodo proslave.

Lenja Ripak, 5. b

 

Pravila v knjižnici

V knjižnici veljajo določena pravila. Če se hočeš pogovarjati, moraš šepetati. V knjižnici ne smeš tekati. Ko iščeš knjigo, si vzameš iskalko. Ko knjigo vrneš, mora biti ta nepoškodovana. Lahko uporabljaš tudi računalnik za šolske namene. Na njem ne smeš igrati igric.

Žan Žökš Kmetec, 5. b

V knjižnici

Menim, da je knjižnica za vse prav prijeten in miren prostor. Najraje imam, ko se lahko sprostim v  knjižnici, ker je mirno in sproščujoče. V knjižnici si lahko izposodimo raznorazne knjige. V knjižnici se lahko tudi učimo. Knjižnica je prijeten in miren prostor. V knjižnici se lahko tudi družiš s prijatelji. Učenec se v knjižnici sprosti in si mogoče izmisli dobro pesem. V knjižnici je prijetno, mirno in knjižničarke so prijazne ter ti z velikim veseljem priskočijo na pomoč. V knjižnici imamo tudi iskalke. V knjižnici se lahko tudi nekaj koristnega naučiš in velikokrat s prijatelji dobro nasmejiš. Knjižnica mi je všeč, ker v knjižnici delata zelo prijazni knjižničarki Jasna in Petra.

Sara Jambriško, 5. b

Knjižnica

 Rada se odpravim v knjižnico, kajti to je miren prostor in v njem se zelo sprostim. V knjižnico rada pridem in si izposojam različne knjige, pesniške zbirke in podobno. V njej veljajo tudi  šolska pravila, ki se jih moramo držati. Veseli me, da imamo dve zelo prijazni knjižničarki, ki sta zelo zaposleni. Moti me, ko nekaj učencev pride v knjižnico in potem nastane hrup. Potem mora knjižničarka povzdigniti glas in ni prijetno. V zgornjem nadstropju je učilnica z veliko stoli, kjer poteka pouk slovenščine, prav tako pa biblioure.

Razstavljene so različne risbe, revije in časopisi, stene in panoje pa krasijo plakati. Knjižnica je založena tudi s knjigami rekordov, ki jih učenci zelo radi pogledamo. Imamo tudi knjige o človeku oz. strokovno literaturo.

Urška Pleteršek, 5. b

Pesem o knjižnici

V knjižnici
so vse knjige doma –
od Ostržka do prelepe vile.

Knjižničarke prelepe so
in včasih z nami tudi
zaplešejo.

Knjige nas veliko
naučijo in včasih
tudi spregovorijo.

Risbice izobešene imamo
in včasih se z njimi
tudi poigramo.

Taja Bingo, 5. b

 

(fotoutrinki)