DRUŽENJE NADARJENIH UČENCEV OBČINE KIDRIČEVO

DAN INOVATIVNOSTI V TALUMU

Nadarjeni učenci osmih razredov smo se v Klubu nadarjenih na šoli pogovarjali o izvirnih idejah in jih nizali na temo letala in rakete. Tako smo se pripravljali na dan inovativnosti v Talumu, ki smo se ga udeležili v petek, 23. 9. 2022.  Zjutraj smo se učenci najprej zbrali v avli naše šole in se kasneje z gospo pedagoginjo Suzano Strelec peš odpravili proti Talumu. Med potjo smo se pogovarjali in zbirali ideje za izdelavo projekta v Talumu.

Ko smo prišli  v Talum, nas je sprejela gospa Nataša, ki nas je potem predala mentorju gospodu Harisu, saj je sama odšla sprejet še ekipo OŠ Cirkovce. Gospod Haris nam je najprej povedal nekaj stvari o Talumu in njihovi proizvodnji iz kovine, imenovane aluminij. Nato pa smo se skupaj s skupino iz OŠ Cirkovce odpravili proti šotoroma, v katerih so se odvijali kasnejši dogodki. Ko smo prišli do svojega šotora, smo si najprej oblekli majice, na katerih je pisalo Upam si. Napis po mnenju nas, učencev, pomeni, da upamo  izumiti oziroma si izmisliti neko novo stvar – inovativno stvar, ki bo domiselna. Geslo Upam si pomeni, da razmišljaš s svojo glavo in si del skupine, ki išče nove izzive. Tako smo jih iskali tudi mi, učenci 8. razredov.

Nato se je pričelo delo v delavnicah. Naša naloga je bila sestaviti  pet inovativnih avtomobilčkov po navodilih, zato smo se razdelili v pet skupin po dva učenca.

Avtomobilček smo sestavili tako, da smo najprej na spodnji  del oziroma platišče našega avtomobilčka z vijaki in maticami pritrdili kolesa, da se bo avtomobilček lahko peljal. Vsa kolesa smo enakomerno privili. Pri tem delu izdelave sta nam pomagala tudi gospod Haris in gospod Peter. Našo izdelavo smo nato nadaljevali tako, da smo na platišče s kolesi pritrdili Talumovo stekleničko, imenovano Taluminka. Nato smo Taluminko  pričvrstili  z lepilnim trakom, saj smo ugotovili, da le lepilni ježki ne bodo dovolj. Za konec smo naš inovativni avtomobilček še okrasili in mu dali ime po naši želji.

Po malici smo v avtomobilčke, ki smo jih poimenovali, nalili vodo, saj je bila njihov pogon. Pomembno je bilo, koliko vode smo dolili, prostor je moral biti tudi za zrak. Na ogled naše dirke z avtomobilčki so prišli tudi ravnateljici naše šole in OŠ Cirkovce ter gospod župan občine Kidričevo in predsednik uprave tovarne Talum.

Naša dirka je izgledala tako, da smo avtomobilčke priklopili na zračno tlačilko, s katero smo v vozila prenesli pritisk.  Nato smo tlačilko  odmaknili in avtomobilček se je popeljal, kolikor je bil zmožen. Po končani dirki z avtomobilčki smo se še enkrat zahvalili našim mentorjem iz Taluma, jih prosili za podpise na majice, ki nam bodo spomin na lepo druženje,  nato pa smo peš odšli nazaj do šole.

Hvala vam za lep dan.

Lana Karneža