DAN INOVATIVNOSTI

 V petek, 22. 9. 2023, smo se nadarjeni učenci osmega razreda odpravili v Talum na 12. dneve inovativnosti.

Prijazno so nas pričakali organizatorji, gospa Nataša in gospa Aleksandra, ki je bila na naši šoli že  mentorica delavnice Izdelovanje nakita iz aluminija. Oblekli smo se v barvite  majice z napisi Upam si.

S pedagoginjo smo si prebrali nekaj o zgodovini  Taluma, simbolih jabolka in zgodbo o Šumarjih ter novejših  izdelkih iz aluminija, nato pa smo počakali na učence iz Cirkovc.

Skupaj smo se odpravili na velike zelene površine, tam pa smo se razdelili v štiri skupine. Skupine so bile mešane po pet učencev. Z merjenjem časa smo  opravili  različne miselne in gibalne naloge.

Morali smo imeti veliko idej, domišljije in prostorske predstavljivosti za sestavo velikih aluminijastih puzzlov. Uporabljali smo kode in telefone za  iskanje rešitev. V sedmih minutah smo sestavili veliko sestavljanko z  naslovom Talum,  Upam si.

Po dveh urah razmišljanja, razvrščanja in reševanja različnih nalog npr.: kako šop žebljev nanizati na  navpično stoječi žebelj in  sestavljanja, skakali smo  po aluminijastih krogih labirinta, plezali  skozi obroče, metali  disk idr..

Po opravljenih nalogah  smo bili ob 12. uri povabljeni  na kosilo v jedilnico skupaj z mentorji in delavci Taluma.

Pozdravil nas je tudi predsednik Taluma  g. Marko Drobnič.

Vsi tekmovalci smo  dobili nagrado, ki nam je bila zelo všeč. Imeli smo se zelo lepo.

Lea Skledar,  8. a

 

DAN INOVATIVNOSTI V TALUMU

22. 9. 2023 smo se nadarjeni učenci 8. razredov odpravili v Talum. Ko smo prispeli, nas je prijetna gospa povabila v glavno stavbo Taluma. Tam smo si ogledovali slike in različne skulpture ter počakali, da so se nam pridružili nadarjeni učenci Osnovne šole Cirkovce. Skupaj smo se zbrali zunaj, kjer so se nam predstavili organizatorji tega dne, ter nam povedali, kaj bomo počeli.

Sestavili smo štiri mešane skupine, dve iz Cirkovc in dve iz Kidričevega.

Vsaka skupina je imela osem postaj in za vsako izmed njih svoja navodila za različne izzive. Morali smo delati vozle, zlagati žeblje, sestavljati aluminijaste plošče, metati frizbije, plezati skozi obroče ter veliko ugibati in razmišljati izven običajnih okvirjev. Na koncu smo imeli kosilo ter podelitev nagrad. Vsi smo dobili brezžične slušalke Thomson.

Bilo se je zelo zabavno družiti z otroki iz OŠ Cirkovce, izvedeti nove stvari, globoko razmišljati in se spopadati z izzivi.

Arandjela Horvat, 8. b