MEDOBČINSKI OTROŠKI PARLAMENT

V torek, 12. marca 2019, smo se predstavniki osnovnih šol zbrali v veliki sejni dvorani Mestne občine Ptuj, kjer je potekalo zasedanje ptujskega medobčinskega otroškega parlamenta. Ko smo prišli v sejno sobo, nas je najprej nagovorila ptujska županja ga. Nuška Gajšek, nato pa še regijska koordinatorica otroškega parlamenta ga. Vojka Havlas. Sledilo je delo v tematskih skupinah, nato pa razprava o prednostih in slabostih slovenskega šolskega sistema. Tik pred koncem smo dobili lističe, na katere smo zapisali ime tistega, ki se nam je zdel najprimernejši kandidat za nacionalni otroški parlament. Med kandidati sem bila izbrana tudi jaz.

 

Rozalija Lia Muršec (8. b)

 

Zasedanje 29. nacionalnega otroškega parlamenta

V ponedeljek, 8. 4. 2019, je potekalo zasedanje 29. nacionalnega otroškega parlamenta. Mladi iz cele Slovenije smo se zbrali v sejni sobi Državnega zbora RS. Po uvodnih besedah nas je pozdravil predsednik g. Borut Pahor, ki je odgovoril tudi na nekaj vprašanj mladih parlamentarcev. Sledilo je delo v štirih tematskih skupinah. V skupini Odnosi v šoli so predlagali uvedbo družbenokoristnih del kot način kaznovanja in opozorili na pomembnost medgeneracijskega druženja. V skupini Šola za življenje so govorili o izboljšavi šole z več praktičnega pouka. Predlagali so tudi uvedbo obveznega predmeta, pri katerem bi se učili osnov bontona, prve pomoči, gospodinjstva in financ. V skupini Metode in načini poučevanja so izpostavili več prakse in bolj sproščen pouk. V skupini Učne vsebine so govorili o izbirnih predmetih, ki bi jih predlagali učenci, vsebovali pa bi naj osnove računalništva, gospodinjstva in etike. Razmišljali so tudi o dodatni uri za pojasnjevanje teorije v praksi.
Sledila je razprava z gosti: Darjo Groznik, Ksenijo Klanfer, Jernejem Pikalom in drugimi.

 

Rozalija Lia Muršec (8. b)

NA RADIU PTUJ

  1. aprila 2019 sem bila kot udeleženka nacionalnega otroškega parlamenta s strani Radia Ptuj povabljena v otroško oddajo Na mladih svet stoji. V 10-minutnem intervjuju sem povedala nekaj o sebi in mojem delu v šoli ter o doživetjih in ugotovitvah z nacionalnega otroškega parlamenta. Oddaja je bila predvajana na Radiu Ptuj v soboto, 27. 4. 2019. Izkušnja na radiu je bila pozitivna, saj je v meni obudila spomin na otroške dni, ko sem že enkrat sodelovala v podobni oddaji.

 

Rozalija Lia Muršec (8. b)