GIRLS DO CODE – ZAKLJUČEK PROJEKTNIH DEJAVNOSTI

V Ljubljani se je v torek, 21. 11. 2023,  devet deklet iz naše šole – Hana Šoštar, Arandjela Horvat, Neža Panikvar,  Antea Šoštar, Neli Majcen Žafran, Ema Pernat, Ana Bek, Nina Kurbus in Ajša Korošec Vidovič udeležilo zaključka projektnih dejavnosti v projektu Girls Do Code. Dekleta so opravila veliko online delavnic s področja programiranja, v šoli pa skupaj z mentoricami še dodatnih 20 ur.

Na zaključnem dogodku nas je pozdravil Jeremy Jewett iz ameriške ambasade, nagovorila nas je tudi ministrica za digitalno preobrazbo dr. Emilija Stojmenova Duh, svoje poklice in delo so predstavile tri uspešne ženske na področju matematike, tehnike, tehnologije in digitalizacije.

Dekleta so v skupinah reševala še zadnji izziv v delavnicah, nakar je sledila predstavitev njihovih ustvarjalnih pristopov. Bilo je zabavno in zanimivo. Za delo so imele na razpolago  uro in 45 minut.  V devetih skupinah  so bila dekleta iz različnih šol naključno razporejena. To pomeni, da se med sabo niso poznala.   Poudarek  pri delu v skupini je bil v sodelovanju z nepoznanimi ljudmi pri oblikovanju rešitev, doseganju skupnih ciljev. In odlično jim je uspelo. Bili smo priča nekaterim izvirnim, tudi humornim rešitvam.

Dekleta so dokazala, da vse, kar lahko naredijo fantje, lahko naredijo tudi ona enako dobro ali celo bolje.

Fantje, pa brez zamere, tudi vi ste super.

Prilagamo nekaj foto utrinkov

Ankica Pikula