INTERVJU Z ANTONIEM KODERMANOM 1. Antonio, vemo, da ste bivši učenec naše šole. Kakšni so vaši spomini na osnovno šolo? Se vam je kak dogodek še posebej vtisnil v spomin? 2. Predstavite nam šport, s katerim se ukvarjate. 3. Kaj je obvezna oprema vsakega potapljača? 4. Kdaj ste se začeli ukvarjati s tem športom? Vas je morda za to kdo navdušil? 5. Kolikokrat na teden trenirate in kje? 7. Kako vodni pritisk vpliva na vas? 8. Ali se vam zdi potapljanje nevaren šport? 9. Ali ste v otroštvu čutili strah do globin ali ste bili bolj pogumni? 10. Ali ste kdaj pri potapljanju srečali morskega psa? 11. Imate enak ritem življenja kot vaši vrstniki ali se morate morda čemu odpovedati? 12. Kakšni so vaši načrti za prihodnost? 13. Kaj bi svetovali mladim, ki so šele na začetku športne poti? Intervju sva pripravili: Alja Soršak in Vesna Smolinger, 7. a
|
TRADICIONALNI SLOVENSKI ZAJTRK
V Sloveniji smo tudi letos na šolah obeležili dan slovenske hrane s tradicionalnim slovenskim zajtrkom. S tradicionalnim slovenskim zajtrkom nam želijo v osnovnih šolah in vrtcih približati pomen lokalno pridelane in predelane hrane, zdravega načina prehranjevanja in nas spodbuditi, da bi kupovali lokalna živila. Tudi na naši šoli smo v petek, 15. 11., zajtrkovali kruh, maslo, med in jabolko ter popili skodelico toplega mleka. Z učitelji smo govorili o pomenu zajtrka v prehrani, o pomenu in prednostih lokalno pridelanih živil slovenskega porekla, o pomenu kmetijske dejavnosti in čebelarstva za pridelavo, o okolju, o gospodarskih dejavnostih ter o pravilnem ravnanju z embalažo. Zelo pomembno je tudi splošno ozaveščanje ljudi o pomenu zdravega načina življenja vključno s pomenom gibanja in izvajanja športnih aktivnosti.
Dejavnosti in teme, ki so jih na ta dan obdelovali učenci:
– 6. razred: ogled mlina Korošec v Zabovcih,
– 7. razred: zdrava prehrana – delavnica,
– 8. razred: med in satovje,
– 9. razred: hrana in prehrana.
Ob koncu tehniškega dneva pa smo še prisluhnili predavanju o zdravi prehrani.
Aljaž Jabločnik, 9. b
Šolsko novinarstvo