Lansko šolsko leto smo učiteljice Mateja Očko, Aleksandra Vidovič in Sonja Lenarčič skupaj z uredniškim odborom učencev izdale  že tretjo številko literarnega glasila učencev z naslovom Mavrične sledi. Učencem jih natisnjene razdelimo ob koncu šolskega leta, tako da lahko prozo in poezijo mladih literatov berejo vsi učenci tudi med poletnimi počitnicami.

JAVNI SKLAD REPUBLIKE SLOVENIJE ZA KULTURNE DEJAVNOSTILiterarna dejavnost JSKD in revija Mentor vsako leta razpišeta natečaj za najboljša šolska literarna glasila.

Na letošnji natečaj šolskih literarnih glasil je prispelo 14 srednješolskih in 12 osnovnošolskih glasil.

Vse publikacije je pregledala komisija v sestavi: dr. David Bedrač, prof. Miha Mohor in Barbara Rigler.

V izboru najboljših šolskih literarnih publikacij, izdanih v letu 2020, je tudi naše literarno glasilo, na kar smo zelo ponosni.

OBRAZLOŽITEV

MAVRIČNE SLEDI

 Literarno glasilo učencev Osnovne šole Kidričevo

Urednica: Sonja Lenarčič

Odličnost komisija priznava tudi literarnemu glasilu Mavrične sledi, ki ga je izdala OŠ Kidričevo. Literarno glasilo je izšlo šele tretje leto zapored, a že prinaša veliko zanimivih literarnih svetov. V njem učenci ustvarjajo predvsem v okviru dodatnega pouka iz slovenščine, veliko pa je tudi samoiniciativnega ustvarjanja, ki je vsekakor odličen odraz življenja šole. Še posebej gre pohvaliti, da je glasilo pravzaprav neke vrste »stranski proizvod« dodatnega pouka, kar je lahko zgleden primer za tovrstno dejavnost, v tem oziru je podobno prejšnjemu nagrajenemu glasilu, le da vse skupaj potencira do imenitnega končnega izdelka.

Nagrajene šole in uredniki bodo priznanja in knjižne nagrade prejeli po pošti, po končani izvedbi spletne delavnice za izbrane mentorje izbranih glasil v okviru državnega srečanja Roševih dnevi 2021 – ki bo potekala v torek, 30. marca 2021.

Letošnja razstava vseh prispelih šolskih literarnih glasil in publikacij bo nekaj posebnega, saj bo izvedena le v virtualnem prostoru in bo objavljena na spletni strani JSKD ter FB revija Mentor.

Zapisala Sonja Lenarčič