MLADI PODJETNIK

V šolskem letu 2023/2024 so učenci osmega razreda vključeni v projekt SPIRIT SLOVENIJA – mladi in podjetništvo. Projekt spodbuja podjetništvo, internacionalizacijo, tuje investicije in tehnologijo. OŠ Kidričevo je bila na razpisu izbrana za sodelovanje pri izvedbi dejavnosti s področja ustvarjalnosti, podjetnosti in inovativnosti v osnovnih in srednjih šolah v šolskem letu 2023/2024. Cilji projekta so:

– zagotoviti spodbujanje razvoja osebnostnih lastnosti in veščin, ki so pomembne za podjetnost;

– ustvarjalnost, samoiniciativnost, sprejemanje tveganja in odgovornosti …;

– oblikovati osnovna znanja in stike s poslovnim svetom in s tem razumevanje vloge ustvarjalnosti, podjetnosti in inovativnosti ter podjetništva za družbo;

– spodbuditi razvijanje zavesti o podjetništvu kot družbeni kategoriji;

– zagotoviti sodelovanje vseh deležnikov in celotne družbe, kar pomeni vključevanje osnovnošolcev in dijakov, staršev, učiteljev, podjetij, subjektov podpornega okolja za podjetništvo in lokalne skupnosti.

 

Tako so učenci v torek, 12. 9. 2023, prejeli osnovne informacije o projektu, ki so jih nadgradili v sredo, 13. 9., in v četrtek, 14. 9. V sredo so predavatelji ZRSS Bistre najprej izvedli delavnice z ustvarjalnostjo in inovativnostjo do podjetnosti, na katerih so osmošolci spoznali temeljne veščine podjetnosti. V četrtek so naši učenci razvijali lastne ideje in reševali izzive svojega podjetja. Na koncu so izdelali tudi predstavitev svojega podjetja. Ob koncu je sledilo tekmovanje v »pitchanju«.

Tričlanska komisija je izbrala najboljšo ekipo, ki se bo predstavila na tekmovanju na Ptuju v začetku leta 2024. Če bodo predstavniki naše šole uspešni, se bomo prijavili na nacionalno tekmovanje v podjetniških idejah mladih, imenovanih Popri, ki ga organizirajo Primorski tehnološki park, Spirit Slovenija, Ministrstvo za gospodarski razvoj in tehnologijo ter Slovenski podjetniški sklad.

V prihodnjih tednih bomo njihovo znanje še nadgradili, saj jim bomo omogočili še stike s podjetniki naše občine, ki bodo z njimi delili svoje izkušnje.

S temi aktivnostmi si želimo v okviru projekta spodbujati razvoj osebnostnih lastnosti in veščin, ki so pomembne za podjetnost, kot so ustvarjalnost, samoiniciativnost, inovativnost ter sprejemanje tveganja in odgovornosti.

Mentorici Jana Jerenec in Jasna Vinkler

 

Nekaj vtisov naših učencev:

 13. 9. 2023 smo imeli 8. razredi OŠ Kidričevo dan dejavnosti. Na našo šolo so prišli trije predavatelji, ki so nam predstavili podjetništvo. Najprej smo spoznavali najuspešnejše podjetnike po celem svetu, na koncu pa smo ji spoznali tudi nekaj iz Slovenije. Nato je sledilo skupinsko delo. V skupinah smo vsi člani predlagali nekaj idej ter na koncu glasovali na najboljšo. Moja skupina se je odločila za aplikacijo z inštrukcijami na podlagi umetne inteligence. Oblikovali smo plakat za naslednji dan in ustvarili logotip. Izmislili smo si še ime našega podjetja ter poimenovali našo aplikacijo. Na koncu smo bili zadovoljni in ponosni na našo idejo. Tako se je lahko dan dejavnosti zaključil.

Arandjela Horvat, 8. b

 

V sredo in četrtek, 13. in 14. septembra, smo se učenci 8. razredov pogovarjali o podjetništvu in imeli na to temo tudi delavnice. V ta namen so nas dan prej razvrstili v skupine s pomočjo žreba ter izvedli uvod v naslednja dva dni.

Prvi dan smo v skupini ustvarjali svoj logotip, slogan ter izbrali dejavnost, s katero se bo ukvarjalo  naše podjetje. Med delavnicami smo veliko poslušali o tem, kako začeti z delovanjem podjetja, kako so začeli uspešni poslovneži, kaj vse potrebujemo, da ustvarimo neko podjetje. Kasneje, ob koncu dneva dejavnosti, smo predstavili svojo idejo pred sošolci in se posvetovali o naslednjem dnevu.

Drugi dan naših delavnic  smo s skupino opravili predstavitve našega podjetja. Za zaključek smo vse svoje ideje zagovarjali še pred komisijo, v kateri je bila tudi ravnateljica Alenka Kutnjak, ki si je prišla ogledat, kaj smo v teh dveh dneh ustvarili. Komisija je izbrala najboljšo ekipo, ki se bo udeležila srečanja na Ptuju in tam večji publiki predstavila svojo izvirno idejo. Sama sem ob dnevih uživala, saj sem se naučila nekaj novega, kar mi v življenju vedno lahko koristi.

Neža Panikvar, 8. a

 

V sredo, 13. 9. 2023, so nam predavatelji predstavili podjetništvo. Razdeljeni smo bili v šest skupin in vsaka si je izbrala zadevo, s katero se bo ukvarjalo njihovo podjetje. Preden smo začeli z delom, so nam predstavili nekaj o podjetništvu. Izvedeli smo veliko novih stvari, za katere še nekateri nismo vedeli. V predstavitvi so bili predstavljeni nekateri večji podjetniki, kot so Elon Musk, Rebeka Dremelj, družina Kardashian itd. Bilo mi je zelo zanimivo, saj po tej predstavitvi razmišljam o vpisu na ekonomsko gimnazijo. Ta predstavitev me je zagotovo navdušila nad podjetništvom in tudi moje sošolce.

Staša Ferčec, 8. b

 

V sredo, 13. 9. 2023, in četrtek, 14. 9. 2023, sta nas obiskala gospod Novak in njegova sodelavka ter nam predstavila nekaj več o podjetništvu. Naučila sta nas, kako sta pomembna poslovni načrt, promocija, kako lahko podjetje raste in nenazadnje smo izvedeli, kako začeti.

V sredo zjutraj smo se razdelili v skupine in nato nekaj časa posvetili poslušanju. Spoznali smo veliko novih podjetnikov in podjetnic po svetu in gospod Novak nam je povedal nekaj več o njihovih začetkih. Predavanje je bilo zabavno, saj smo veliko bili vključeni tudi mi in tako smo lahko bolj pozorno poslušali. Proti koncu tega dne pa smo tudi sami začeli razmišljati o imenu našega podjetja, kakšen bo slogan, logotip ipd. Vse, kar smo si zamislili, smo izlili na samolepilne listke in jih prilepili v canvas, ki smo ga izdelali po skupinah. Največ preglavic nam je povzročal sam izdelek. Morali smo se domisliti nekaj novega, izvirnega in uporabnega oz. nekaj takšnega, kar se lahko še nadgradi.

V četrtek smo nadaljevali s projektom. Ta dan smo morali izpolniti celoten canvas, kar nam je bilo zanimivo. Kasneje smo začeli delo s pripravljanjem predstavitve. Tukaj je bil pomemben skupinski duh, česar je v naši skupini rahlo primanjkovalo. Za pripravo power pointa smo imeli približno eno uro časa in morali smo resnično pohiteti. Na začetku smo mislili, da nam ne bo uspelo, a smo se vseeno potrudili in izvedli predstavitev do konca.

Ob 12. uri nas je obiskala gospa ravnateljica in tako je prišel čas, ko smo predstavili svoje izdelke. Skupina, v kateri sem bila jaz, ni bila zmagovalna, vemo pa, da smo se vseeno potrudili po svojih močeh.

Ta dneva sta bila zares poučna in prepričana sem, da je nekdo dobil željo postati podjetnik.

Lea Skledar, 8. a

 

FOTOUTRINKI