Naravoslovni dan

V ponedeljek, 16. 10. 2023, je na naši  šoli potekal naravoslovni dan. Z dejavnostmi smo pričeli ob 8.20 s predavanjem o varnosti v prometu.

K nam sta prišli gospe iz zavoda Vozim. Glavna tema delavnic so bili prometne nesreče oziroma njihovi povzročitelji. Na začetku delavnic smo izpolnili anketni vprašalnik. Nato se je nadaljevalo predavanje, med katerim nam je gospa, ki je bila na invalidskem vozičku, predstavila svojo zgodbo. Med  predavanjem sta nam gospe temo predstavili tudi z raznimi filmčki, da  bi nas čim bolj ozavestili o stvareh, ki se dogajajo na cesti. Na koncu predavanja smo izpolnili še en anketni vprašalnik, ki je bil enak prvemu, le da smo ga tokrat izpolnili bolj ozaveščeni.

Delavnice so trajale dve šolski uri, nato smo imeli malico. Po njej smo se peš odpravili proti Talumu. Tam nas je sprejela gospa Aleksandra, ki je bila za nas zadolžena. Najprej smo odšli v poslovni del Taluma, kjer nam je gospa predstavila zgodbo o drevesu, nato še zgodbo o Šumarjih. Zatem smo odšli v sejno sobo, kjer smo poslušali krajše predavanje o aluminiju, njegovem nastanku, pridobivanju, predelavi ter o končnih izdelkih, ki jih lahko izdelajo iz aluminija.

Po končanem manjšem izobraževanju smo odšli na hodnik, kjer smo si v vitrinah ogledali še razne makete. Zatem smo se odpravili v pritličje, kjer smo si nadeli odsevne jopiče, slušalke ter manjše aparature, da smo gospo Aleksandro lahko slišali, saj smo se podali na ogled muzeja na prostem, ki ga imajo v Talumu. Med potjo smo lahko izvedeli še veliko stvari o pridelavi aluminija v Talumu. Videli pa smo tudi velike deponije aluminija, ki ga kasneje predelajo v tovarnah, ki si jih nismo posebej ogledali. Ta muzej na prostem sta predstavljali dve peči, ki so ju uporabljali za predelavo aluminija in jih danes več ne uporabljajo. Najverjetneje pa bodo v kratkem dodali še eno.

Ob koncu dneva, ki smo ga preživeli v Talumu, smo se še fotografirali pred velikimi kupi že pripravljenega aluminija v kockah za naslednjo predelavo. Skupaj smo se podali nazaj v poslovni del tovarne, kjer smo vrnili odsevne jopiče ter aparature, vzeli svoje stvari in se zahvalili za prijeten dan, ki smo ga preživeli v Talumu.

  Lana Karneža, 9. a

     

 

NARAVOSLOVNI DAN OSMOŠOLCEV

16.10. 2023 smo imeli učenci osmih razredov organiziran naravoslovni dan. Prvi dve šolski uri smo po razredih izdelovali celice. Odločali smo se lahko med rastlinsko in živalsko celico. Uporabljali smo material, ki smo ga prinesli od doma. Bilo je sproščujoče in zelo zabavno. Na koncu izdelovanja smo bili zelo zadovoljni z našimi izdelki.

V naslednjih dveh urah smo prisluhnili zanimivemu predavanju Vozim, vendar ne hodim. Prišli sta predavateljici iz Zavoda Vozim. Najprej smo izpolnjevali anketne vprašalnike o varni vožnji ter o vožnji pod vplivom alkohola. Nato nam je predavateljica Barbara predstavila nekaj dejstev o varni vožnji, o uživanju alkohola pred vožnjo in ogledali smo si kar nekaj videoposnetkov. Sledil je najzanimivejši del predavanja, na katerega smo vsi nestrpno čakali. Naša predavateljica je bila invalidka z okvarami hrbtenice, saj je bila deležna prometne nesreče in za našo preventivo nam je predstavila svojo življenjsko zgodbo. Opisala nam je življenje pred, med in po nesreči in vsi smo jo z velikim zanimanjem poslušali. Na koncu smo izpolnili enake anketne vprašalnike kot na začetku in odgovori so se kar precej razlikovali.

Ta naravoslovni dan je bil zelo poučen, zabaven in mislim, da bo vsem ostal v trajnem spominu.

Arandjela Horvat, 8. b