Od ponedeljka, 27. 5., do srede, 29. 5. 2024,  smo na naši šoli gostili učence in učitelje iz partnerske šole Volksschule Triester iz Graza. Ta obisk je bil izjemno bogata izkušnja za vse sodelujoče, saj smo se spoznali z novo kulturo, navezali nova prijateljstva in skupaj preživeli nepozabne trenutke.

Prvi dan obiska smo goste sprejeli s kratkim kulturnim programom, ki so ga pripravili naši učenci od 1. do 4. razreda. Program je vključeval glasbene točke, plesne nastope in igre, ki so predstavile našo kulturno dediščino. Po kulturnem programu so se gostje udeležili pouka v razredih od 1. do 4., kjer so se vključili v različne učne dejavnosti. Sledil je obisk učilnice v naravi, kjer so se učenci seznanili z naravoslovnimi vsebinami in sodelovali v praktičnih aktivnostih na prostem. Popoldne smo za goste pripravili delavnice, kjer so na družabnih igrah, likovnem ustvarjanju, športnih igrah, pletenju, tehniki in tehnologiji, glasbeni delavnici in Masterchefu, lahko ustvarjali in se učili novih veščin.

 

Drugi dan so gostujoči učenci sodelovali pri pouku, kjer so izkusili naš način poučevanja in se družili z našimi učenci. Po pouku so sledile igre z žogo, štafetne igre in bralna plaža, kjer so se učenci družili in se ob tem zabavali. Dan smo zaključili s skupnim koncertom pevskih zborov obeh šol, ki je bil prava glasbena poslastica in je vsem ostal v lepem spominu. Za skupni koncert smo se odločili, ker smo vsi vpleteni spoznali, da skupni koncert spodbuja in omogoča:

sodelovanje med šolami in našimi učenci,

da učenci svoje glasbene talente pokažejo pred širšim občinstvom,

izmenjavo kulturnih bogastev, kar prispeva k širjenju kulturnih obzorij vseh udeležencev,

razvijanje samozavesti in javnega nastopanja …

Skupni koncert obeh šol je bil dogodek, ki je prinesel številne koristi in imel globok pomen za vse udeležence ter širšo skupnost.

Zadnji dan obiska smo se odpravili na podružnično šolo, kjer smo gostom predstavili igro “Kdo je napravil Vidku srajčico”. Predstava je gostom približala slovensko literaturo in gledališko ustvarjanje. Po predstavi smo se odpravili na ogled bližnje kmetije Medved, kjer so nas zelo lepo sprejeli in učencem predstavili različne živali in kmetijske dejavnosti. Obisk smo zaključili z igrami na igrišču, kjer so se učenci sprostili in še zadnjič poveselili skupaj.

Mednarodno sodelovanje in izmenjave, kot je bila ta, so izjemno pomembna za vse vpletene. Takšna srečanja omogočajo učencem, da spoznavajo nove kulture, jezike in navade, kar prispeva k širjenju njihovih obzorij in razumevanju sveta. Prav tako se ob teh srečanjih tkejo nova prijateljstva, ki lahko trajajo vse življenje. Učitelji imajo priložnost izmenjati izkušnje in dobre prakse, kar pripomore k izboljšanju kakovosti poučevanja na obeh šolah.

Gostujoči učenci in učitelji so ob odhodu izkazali hvaležnost za topel sprejem in bogat program, ki smo jim ga pripravili. Skupaj smo preživeli tri nepozabne dni, polne učenja, druženja in zabave. Upamo, da bomo imeli priložnost takšno izmenjavo ponoviti tudi v prihodnje in tako še naprej krepili mednarodne vezi in prijateljstva.  

 

Organizacijski odbor srečanja –

Jana Jerenec, Mateja Krajnc, Mateja Očko in Tomaž Klajdarič