OBISKALA NAS JE RUSKA KIPARKA

V torek, 17. 9. 2013, nas je obiskala izredno talentirana mlada ruska kiparka Stanislava Kalinina, ki je oblikovala spomenik Leona Štuklja. Predstavila nam je postopke  pri nastajanju kipa. Z njo smo se družili nadarjeni učenci šole ter vsi, ki jih zanima umetnost. Predstavila nam je tehnike in korake  pri nastajanju bronastega kipa.NEKAJ BESED O GOSPODU LEONU ŠTUKLJU:

Leon Štukelj se  je rodil v Novem mestu. Bil je pomembna osebnost v slovenski športni zgodovini, saj je eden redkih slovenskih športnikov, ki je bil na samem svetovnem vrhu. Nastopil je na sedmih velikih tekmovanjih in skupno osvojil dvajset kolajn. Samo na olimpijskih igrah jih  je osvojil šest. Osvojil je še dve zlati v Parizu, zlato in dve bronasti v Amsterdamu in srebro v Berlinu. Leta 1927 je končal študij prava. Kot sodnik je najprej  delal v Novem mestu, nato v Lenartu in še v Mariboru, kjer je živel do smrti. V devetdesetih letih 20. stoletja je Štukelj veljal za živečega olimpionika. Bil je povabljen na olimpijske igre v Atlanti. Tam je s svojo žilavostjo navdušil vse. Na njegov 100. rojstni dan je bila V Novem mestu organizirana velika proslava. Dočakal je 100 let, 11 mesecev in 26 dni. Danes se po njem imenujeta dve športni dvorani, in sicer v Novem mestu in Mariboru.

 

POSTOPKI PRI NASTAJANJU KIPA

Stanislava Kalinina je rojena 20. oktobra 1988 v Moskvi, v družini umetnikov. Leta 2003 je pričela s šolanjem v Moskvi. Leta 2007 je šolanje zaključila z rdečo diplomo, kar pomeni, da je diplomirala z odliko. V diplomskem delu se je ukvarjala z Leonom Štukljem. Leta 2013 je magistrirala z odliko. Oblikovala je medaljo Jurija Gagarina ob jubileju kozmonavtike ter kip Leona Štuklja.

Kiparka dobi navdih za svoje delo, ko bere in spoznava  življenje svetovno pomembnih ljudi, ki s svojim delom spreminjajo svet. Motiv za kip je povzela iz tekmovanja v Berlinu, kjer je Leon Štukelj izvedel znamenit prehod iz razpore v stoji v razporo v vesi. Najprej je narisala skico na papirju,  nato je  z vlivanjem v kalupe naredila odlitke in modelirala kip v ateljeju. Materiali so lahko poljubni, glina, mavec, vosek in tudi velikost kipov nimajo omejitev. Delo je fizično zahtevno. Kip Leona Štuklja  je visok 3,3 metre, je bronast, nosilna stebra pa sta iz kraškega apnenca.

Kiparka nas je navdušila z veliko novimi idejami za oblikovanje in prihodnje leto bomo lahko  sodelovali v kiparskih delavnicah, če pa bomo dovolj ustvarjalni, bomo izmenjali obisk  z vrstniki iz Moskve.

 

Alja Soršak in Vesna Smolinger, 7. a

(šolsko novinarstvo)

kiparka01

kiparka02