“OŠ KIDRIČEVO – We are the champions…

Welcome to Wembley…”

Spoznavamo države EU in njihove uspešne športnike

»Dobrodošli na kultnem stadionu WEMBLEY, kjer se že ves dan odvija nogometna tekma med Manchester City, ki je letošnji aktualni zmagovalec in Manchester United, ki je večkratni zmagovalec PREMIER LIGE. Kdo bo osvojil današnji pokal?«

Tako so učenci, v soboto, 12. maja 2018, na dvorišču Minoritskega samostana na Ptuju, vabili k nogometno obarvani stojnici. Letošnja tema projekta Spoznavamo države Evropske unije je namreč bil šport, športni dosežki in uspešni posamezniki. Že sedmo leto zapored učenci OŠ Kidričevo predstavljajo značilnosti Združenega kraljestva Velike Britanije in Severne Irske. Ker velja Anglija za zibelko nogometa, smo se odločili, da predstavimo znamenito angleško ligo in uspešne angleške nogometaše.

Šestošolke (Lilly Kovačec, Staša Mrčinko, Eva Zajc) so najprej poskrbele za izgled stojnice, šestošolci (Cene Grbavac, Gal Princl, Anže Šibila) pa so z nogometnimi spretnostmi z žogo vabili obiskovalce, da so si ogledali naše izdelke. S pravilnim odgovorom na vprašanja o angleškem nogometu so se lahko posladkali s kolački okrašenimi z nogometnimi dresi. Izdelke za okrasitev stojnice in za promocijo angleškega nogometa so izdelali sedmošolci in osmošolci pri urah likovne umetnosti in likovnega snovanja, nogometaši pa so nam pomagali z informacijami o nogometu.

Na odru so se v žongliranju žoge pomerili WAYNE ROONEY, DAVID BECKHAM IN RYAN GIGGS, katere so zastopali naši nogometaši. Največ odbojev, kar 48, je uspelo Davidu Beckhamu in tako je Cene Grbavac zasluženo dvignil znameniti pokal Premier lige.

 Prireditev se je tradicionalno zaključila s spustom balonov in dvigom evropske zastave v ptujskem Evroparku.

 

Še nekaj pomembnih podatkov za nogometne navdušence:

Anglija velja za zibelko nogometa. Nogomet je ponos in tradicija, tam so zvesti navijači in največji cilji.

Nogomet so izumili na Kitajskem, Rimljani in Grki so ga prevzeli, Britanci pa so ga popularizirali. Oblika igre, najbližja današnjemu nogometu, ima korenine v 14. stol. v Angliji.

Nogomet v Angliji je bil podoben današnjemu, le da je bil bolj nasilen in krut. Levje srce se kaže vsepovsod, tudi pri nogometu.

Šele leta 1863, s prvimi pravili in nastankom Angleške nogometne zveze se je igra prelevila v takšno, kot jo poznamo danes.

Sprememba »iz podeželske igre za zabavo« v šport, ki se je igral tudi na najbolj priznanih šolah v Angliji (Oxford, Cambridge …), se je zgodila v 19. stol. Prav na teh šolah so menili, da igranje nogometa povzroča izboljšanje izobrazbe. Krepila naj bi se sposobnost sodelovanja, podrejanja in zvestobe. Tako da… IGRAJMO NOGOMET!!!

 Vabljeni torej na Wembley!  Najbolj znamenit stadion vseh časov v severozahodnem delu Londona. Domu in ponosu angleške reprezentance.

Ryan Giggs je nogometaš, ki je dosegel največ v zgodovini angleškega nogometa.

David Beckham je največja nogometna in svetovno prepoznana tržna ikona zadnjega tisočletja.

Wayne Mark Rooney je čudežni deček iz Liverpoola in je prva violina rdečih vragov.

Mentorici: Tamara Mlakar in Aleksandra Vidovič

(fotoutrinki)