POPOTOVANJE OD KIDRIČEVEGA DO PORTOROŽA

V petek, 9. 9. 2016, smo se devetošolci odpravili na interdisciplinarno ekskurzijo. Naša pot se je pričela z vstopom na avtobus. Iz Kidričevega smo se po avtocesti odpeljali do Škocjanskih jam. Pot nas je vodila mimo Celja, Ljubljane, Divače proti Škocjanu. Vmes smo se ustavili na počivališču Lom, kjer smo se okrepčali s hrano iz nahrbtnika. Apnenčaste jame (nadmorska višina 425 metrov) ležijo v jugozahodni Sloveniji. So naravni spomenik naše države, skozi katere teče reka Reka. Zgrajene so iz sistema vodnih jam, ki jih na Krasu poznajo že vrsto let. Naš turistični ogled se je začel v »Tihi jami« in končal v »Šumeči jami«. Videli smo lahko tudi ponvice, ponor reke Reke, naravni most, različne kapnike, prepade in previse. Ogled je bil sila zanimiv in poučen.

Naša naslednja točka je bil Piran. Sprehodili smo se po Tartinijevem trgu, ki je največje središče Pirana. Ime je dobil po piranskem rojaku, violinistu in skladatelju Giuseppeju Tartiniju. Po stopnicah smo se povzpeli tudi do cerkve sv. Jurija, ki daje mestu poseben pečat. Pred nami se je razprostrl čudovit razgled na morje.

Vsi pa smo nestrpno pričakovali postanek v Portorožu. Po prihodu na obalo smo se hitro preoblekli v kopalke ter poskakali v morje. Posladkali smo se tudi s sladoledom in ohladili s hladno pijačo, saj je bila temperatura zraka čisto poletna.

Po treh urah uživanja smo se z nasmeški na obrazih vkrcali na avtobus in krenili proti Ljubljani. Na obljubljeno okrepčilo v Mcdonaldsu smo prišli uro in pol kasneje, kot smo načrtovali, saj smo obtičali v gneči zaradi prometne nesreče. Z užitkom smo napolnili svoje lačne želodčke in utrujeni nadaljevali pot proti domu. Na parkirišče pred šolo smo prispeli pozno zvečer.

 Kako čudovit dan smo preživeli, smo se spominjali tudi v ponedeljek ob ponovnem srečanju. Ker tega več skupaj ne bomo nikoli ponovili, smo hvaležni vsem učiteljem, ki so z nami preživeli te skupne trenutke.

Sara Planinšek, 9. a

ekskurzija 2     1981 (1)