POTOVANJE V RIM, VATIKAN, POMPEJE IN NEAPELJ

  1. DAN

V četrtek, 22. 11. 2018, ob 20.30 smo se učenci 7., 8. in 9. razreda zbrali na avtobusni postaji pred šolo. Pričakali smo avtobus in se odpravili na dolgo pot proti Rimu. Vmes smo imeli nekaj postankov za malico, preostanek poti pa je bil namenjen potovanju proti večnemu mestu. Vozili smo se mimo Celja in Ljubljane do mejnega prehoda Fernetiči. Pot smo nadaljevali po avtocesti mimo Benetk, Bologne in Firenc do Rima. Prispeli smo okoli 8.30 in se napotili proti najmanjši državi na svetu – Vatikanu. Obiskali smo mogočni Berninijev trg sv. Petra. Prevzela nas je tudi največja katoliška cerkev na svetu, bazilika sv. Petra. Notranjost je dekorirana iz mozaikov, krasnih marmorjev, v njej pa najdemo tudi znan Michelangelov kip »Pieta«, grobnico blaženega papeža Janeza Pavla II.  Povzpeli smo se tudi na vrh kupole, kjer nas je čakal prekrasen razgled. Po ogledih smo imeli nekaj prostega časa, nato pa smo se podali na ogled antičnega Rima ter si ogledali največje znamenitosti. Med drugim smo se v najlepši fontani v mestu »Fontani di Trevi« lahko osvežili z »deviško vodo«. Sprehodili smo se tudi do španskega trga, ki je imenovan po istoimenskih stopnicah, ki se terasasto dvigajo do cerkve »Trinita dei Monti« in so najznamenitejše prizorišče vrhunskih modnih revij na svetu. Nato je sledila vožnja do hotela v kraju Fiugi Terme južno od Rima ob cesti proti Neaplju. Do tja nas je ločila dvourna vožnja, vendar nam je bilo vse prej kot dolgčas. V hotelu smo se namestili in povečerjali, se malo podružili, nato pa utrujeni zaspali.

 

  1. DAN

Naslednji dan nas je po zajtrku čakala vožnja do Neaplja in znamenitih Pompejev. To znano in staro rimsko mesto iz 6. stol. pred n. št.  je leta 79 zasul pepel vulkana Vezuv. Po vodenem ogledu Pompejev se nam je prilegla prava italijanska pica, ki smo jo zaužili v eni od hotelskih restavracij. Nato smo se odpeljali še do Neaplja in si ogledali glavne znamenitosti: največje  italijansko gledališče San Carlo, Castel Nuovo, galerijo Umberta I. Videli smo tudi morje ter se nadihali morskega zraka. Po ogledu Neaplja smo krenili proti hotelu, kjer smo pojedli večerjo in se pripravili na počitek, še prej pa smo stvari pospravili v kovčke, kajti zjutraj smo zgodaj zapustili hotel.

 

  1. DAN

Po zajtrku smo s kovčki odšli na avtobus ter se odpeljali do Rima. Ogledali smo si antični Rim z znamenitim Kolosejem, ki so ga zgradili leta 70 in v katerem so Rimljani prirejali gladiatorske igre, a na žalost le skozi avtobusno okno, saj nam je deževno vreme sprehod po Rimu onemogočilo. Vseeno pa nam slabo vreme ni preprečilo ogleda katakomb, prvih podzemnih krščanskih grobnic, ki so nas navdušile s svojo zanimivo zgodovino.

Po ogledu smo krenili domov, zadovoljni in polni novih vtisov. V Kidričevo smo prispeli v poznih večernih urah. Upam, da bom imela še kakšno priložnost obiskati tako krasno mesto.

 Staša Mrčinko, 7. a

(fotoutrinki)