PROSLAVILI SMO DAN SAMOSTOJNOSTI IN ENOTNOSTI Dan samostojnosti in enostnosti je državni praznik v Sloveniji, ki ga praznujemo 26. decembra in je dela prost dan. Ta dan obeležuje razglasitev izidov plebiscita 26. decembra 1990, na katerem je od 93,2 % udeleženih volilcev na vprašanje: “Ali naj Slovenija postane samostojna in neodvisna država?” okoli 95 % odgovorilo pritrdilno, s čimer se je začela osamosvojitev Slovenije. Ta dan smo na naši šoli obeležili 24. 12. 2013 s prireditvijo, na kateri so sodelovali in pomagali tako učenci kot učitelji. Ob 8.30 je mladinski pevski zbor zapel himno in s tem se je prireditev začela. Sledile so naslednje točke: recitacije domovinskih pesmi (učenke 7. razreda), igranje klavirja (Slja Soršak, 7. razred), igranje klarineta (Primož Galun, 7. razred), igranje violine (Vid Palčar). Učenci tretjega razreda matične šole so se predstavili z mislimi o domovini, učenci podružnične šole pa z ljudskimi plesi in petjem. Na koncu je spregovorila še gospa ravnateljica, ki nas je še enkrat spomnila na pomen praznika ter nam zaželela vesele božične praznike ter vse lepo v novem letu. Alja Soršak, 7. a Šolsko novinarstvo |
TRADICIONALNI SLOVENSKI ZAJTRK
V Sloveniji smo tudi letos na šolah obeležili dan slovenske hrane s tradicionalnim slovenskim zajtrkom. S tradicionalnim slovenskim zajtrkom nam želijo v osnovnih šolah in vrtcih približati pomen lokalno pridelane in predelane hrane, zdravega načina prehranjevanja in nas spodbuditi, da bi kupovali lokalna živila. Tudi na naši šoli smo v petek, 15. 11., zajtrkovali kruh, maslo, med in jabolko ter popili skodelico toplega mleka. Z učitelji smo govorili o pomenu zajtrka v prehrani, o pomenu in prednostih lokalno pridelanih živil slovenskega porekla, o pomenu kmetijske dejavnosti in čebelarstva za pridelavo, o okolju, o gospodarskih dejavnostih ter o pravilnem ravnanju z embalažo. Zelo pomembno je tudi splošno ozaveščanje ljudi o pomenu zdravega načina življenja vključno s pomenom gibanja in izvajanja športnih aktivnosti.
Dejavnosti in teme, ki so jih na ta dan obdelovali učenci:
– 6. razred: ogled mlina Korošec v Zabovcih,
– 7. razred: zdrava prehrana – delavnica,
– 8. razred: med in satovje,
– 9. razred: hrana in prehrana.
Ob koncu tehniškega dneva pa smo še prisluhnili predavanju o zdravi prehrani.
Aljaž Jabločnik, 9. b
Šolsko novinarstvo