V nedeljo, 18. marca 2018, se je naša šola v okviru programa Ekošola predstavila na sejmu Altermed. Svoje aktivnosti smo predstavili na razstavnem prostoru z naslovom »Bučno olje in bučna semena – vir zdravja z Dravskega polja«. S sodelovanjem na sejmu smo želeli izpostaviti pomen uživanja lokalne prehrane, med katero sodijo tudi oljne buče z našega območja. V zadnjih letih je zaradi zavedanja o zdravilnih učinkih v porastu zanimanje predvsem za bučno olje in bučna semena. Ni naključje, da so buče že stari Grki častili kot božanstvo, imenovali so jih »mogočne hčere matere Zemlje« .

Na razstavnem prostoru smo obiskovalcem ponudili izdelke, ki smo jih z učenci tretjih razredov pripravili v šoli, in sicer sirni in ajdov namaz z bučnimi semeni in bučnim oljem ter piškote z bučnimi semeni.

Za vse sestavine, iz katerih smo pripravili kulinarične dobrote, se iskreno zahvaljujemo Kmetiji Žitnik in kmetiji Pri omi Neži. Obiskovalci so lahko na sejmu poizkusili tudi njihove izdelke, kot so bučno olje, pirini piškoti z bučnimi semeni, pečena bučna semena, karamelizirana bučna semena. Bili so navdušeni nad okusi in pestro ponudbo. Izvirnost teme, spodbujanje uživanja lokalne prehrane ter povezanost šole z lokalnimi pridelovalci je kot zelo uspešno prepoznala tudi strokovna komisija, ki nam je podelila zlato priznanje.

  Klavdija Murko in Katja Rinc