Srečanje učencev OŠ Kidričevo z učenci OŠ Pećine iz Reke

14. septembra 2017 smo se z nekaterimi učenci odpravili na pot proti Reki, saj so nas povabili na obisk učenci in učitelji OŠ Pećine, s katerimi se obiskujemo že vrsto let. Namen naših obiskov je predvsem razvijanje prijateljstva, pozitivnega in odgovornega odnosa do vrstnikov in ostalih odraslih ter spoznavanje določenih vsebin iz preteklosti in kulture kraja, ki ga obiščemo. Ob tem se učimo tujega jezika in se zadržujemo v njihovi šoli, s tem pa spoznamo vsaj delček tega, kako poteka šolstvo pri naših sosedih.

Letos smo prišli v šolo Pećine okrog dvanajste ure. Poleg ogromnega napisa z dobrodošlico so nas pričakali še nekateri učenci, gospa ravnateljica in nekaj učiteljic. Pomembno pa je tudi to, da so nas pričakali tudi predstavniki slovenske narodne skupnosti na Reki in nam izrekli dobrodošlico ter nam finančno omogočili nekaj ogledov kulturnih znamenitosti mesta. To nam pove, da je na tem področju v preteklosti živelo veliko Slovencev, saj so v tem mestu našli zaposlitev, njihovi potomci pa se zavedajo pomembnosti svojih korenin in poskušajo ohranjati slovensko kulturo. Slovensko kulturno prosvetno društvo na Reki ima svoje prostore v lepi vili, kjer se zbirajo in ustvarjajo vsi, ki čutijo pripadnost slovenskemu narodu. Zanimivo je, da si učenci na OŠ Pećine lahko izberejo izbirni predmet, kjer se učijo slovenski jezik.

Popoldne in večer smo preživeli v spremstvu hrvaških vrstnikov. Ob zanimivih delavnicah smo spoznavali zanimivosti starega mesta, ki se imenuje Kastav.  Je v neposredni bližini Reke in je kljub svoji majhnosti samostojna občina. Po večerji smo se odpravili v mesto Reka in se sprehodili po korzi.

Prespali smo v hostlu tik ob morju, tako da nas je zjutraj prebudilo bučno šumenje morskih valov. Dan smo nadaljevali z zanimivim ogledom vile Ružić, kjer je muzejska zbirka predmetov znanih reških družin, knjižnica z 8000 knjigami, med njihove sorodnike sodi tudi znana hrvaška pisateljica Ivana Brlić Mažuranić ­­­­­­­­­. Na vrsto je prišel še obisk nakupovalnega centra, tako da so bile vse želje potešene. Po poznem kosilu smo se poslovili ter polni lepih vtisov zapustili prijatelje in mesto. S seboj smo odnesli likovne izdelke učencev iz OŠ Pećine in v naši šolski avli pripravili razstavo, izdelki naših učencev pa so razstavljeni v reški šoli.

Učence smo spremljale učiteljice Metka Gumilar, Ankica Pikula in Tamara Mlakar.

 Metka Gumilar

(fotoutrinki)