TRADICIONALNI SLOVENSKI ZAJTRK
V petek, 20. 11. 2015, smo imeli učenci od 1. do 9. razreda tehniški dan. Ta dan je bil razglašen za dan slovenske hrane, zato smo tudi letos sodelovali v projektu Tradicionalni slovenski zajtrk. Namen tega projekta je opozoriti ljudi o pomenu oskrbe prebivalstva s kakovostno hrano iz lokalnega okolja. Učenci predmetne stopnje smo dan pričeli s poslušanjem predavanja o pridelavi prehrane. Predaval je g. Brodnjak iz Kmetijsko-gozdarske zbornice Ptuj. Nato smo se preselili v jedilnico, kjer so zaužili zdrav zajtrk (kruh, maslo, med, in mleko) na lepo pripravljenih mizah. Po zajtrku smo se zbrali v matičnih učilnicah, kjer smo se z razredniki pogovarjali o prehranjevalnih navadah, pomenu gibanja in posledicah neprimernih prehranjevalnih navad. Ponovili smo bonton v šolski jedilnici in rešili ankete glede (ne)zadovoljstva s šolsko prehrano. Sledile so minute za zdravje. Nekateri so odšli na sprehod ali pa izvajali gibalne in dihalne vaje v učilnici ter na prostem. Nato je sledilo delo v skupinah in individualno. Vsak učenec je moral prinesti v šolo plastenko ali pločevinko svoje najljubše pijače in prebrati etikete ter ugotoviti sestavine pijače. Izračunali smo tudi vsebnost sladkorja ter naredili poskus s plesočimi rozinami ter poskus z mentosi in kokakolo. Nato smo v skupinah izdelali plakate na izbrano temo. Izbirali smo lahko med naslednjimi temami: sladkor, sladkorna bolezen, zgodbe, pregovori, reki in pesmi o hrani, prehranjevalna piramida, bonton v jedilnici. Učenci od 1. do 6. razreda so v učilnici pripravili primer svečanega pogrinjka za praznično mizo – prelagali so prtičke, sestavili namizni aranžma iz različnih materialov, pravilno postavili pribor, izdelali lastne prtičke, risali pogrinjke … Vsak oddelek pa je moral napisati predlog tedenskega šolskega jedilnika. Na koncu smo vse izdelke razstavili v šolski avli.
Larisa Lampret, Blažka Škafar, Adrijana Zelenjak, 8. A
(Šolsko novinarstvo)