EKSKURZIJA V LONDON

Učenci 8. in 9. razredov smo se v petek, 3. 3. 2017, skupaj z učitelji spremljevalci odpravili proti Brniku na Letališče Jožeta Pučnika Ljubljana. Izpred avtobusne postaje pred šolo smo krenili ob 16.30.

Ko smo prispeli na letališče, smo velikokrat kazali svoje dokumente in letalske karte. Svoje kovčke smo oddali, da so jih dali v trup letala, svoje manjše torbice pa smo vzeli s seboj. Nato smo torbice in vrhnja oblačila odložili v rentgenske naprave in sami stopili čez detektorje kovin. Ob 20.30 smo se odpravili na letalo, kjer so nam še pokazali, kako uporabiti prvo pomoč, če se kaj pripeti. Ob 21.00 smo počasi vzleteli. Na letalu je bilo zelo vznemirljivo, še posebej tistim, ki so prvič leteli. Razgleda res ni bilo, saj je bil večer, ampak še vseeno je bilo čarobno. Leteli smo približno dve uri. Na letališču v Londonu je bilo ogromno ljudi, zato je trajalo kar nekaj časa, preden smo šli skozi vse kontrole. Ko smo le prilezli iz množice, nas je še čakala dolga pot proti hotelu. Naš hotel je bil v predelu Londona, imenovanem Barking. V hotel smo prišli zelo pozno. Vsi smo bili zelo utrujeni, zato smo takoj odšli spat, kajti čakali so nas naporni trije dnevi.

Sobotni dan smo začeli že zelo zgodaj. Uredili smo se, pojedli zajtrk in se odpravili proti podzemni železnici. Na podzemni železnici smo bili nekateri prvič. Tam so ljudje zelo organizirani in vse gre zelo hitro. Podzemna železnica nas je peljala do čudovitega muzeja voščenih lutk Madamme Toussauds, kjer smo se fotografirali in si ogledovali lutke, ki so na las podobne znanim osebam. Od tam pa smo se počasi sprehodili do parka St. James in Green parka, ki sta zares velika in čudovita. Živali se kar brez strahu sprehajajo čisto blizu ljudi, občudovali pa smo tudi prekrasne narcise. Pot nas je nato vodila do Buckinghamske palače, v kateri živi kraljica Elizabeta. Takrat je bila doma, saj je zastava lepo plapolala. Prvi dan smo imeli tudi panoramsko vožnjo po reki Temzi, kjer smo videli London Eye, Big Ben, Šminko in druge velike stolpnice, London bridge in ostale čudovite zgradbe. Za konec pa nam je še ostal Oxford street, kjer smo imeli čas za kosilo in nakup spominkov. Od tam smo se počasi odpravili proti hotelu in prvi dan je bil za nami. Bili smo zelo utrujeni, saj smo prehodili približno 15 km, vendar smo uživali. Naredili smo tudi ogromno fotografij in “selfijev”.

Nedelja je bila namenjena obisku muzejev. Najprej smo si ogledali Naravoslovni muzej, kjer smo videli okostja dinozavrov, različne zbirke življenja, vulkanizem, živali v naravni velikosti, še podrobneje spoznali človeka in se peljali v središče Zemlje. Sledil je ogled Britanskega muzeja, ki je eden največjih in najslavnejših svetovnih muzejev. Tam smo si ogledali celotno zgodovino. Nato smo se sprehodili do Trafalgar Square, zraven pa je bila velika Nacionalna galerija. Šli smo tudi mimo Piccadilly Circus, kjer smo videli kipec ljubezni, kjer smo se tudi fotografirali. Na Leister squaru pa smo imeli čas zase in si podrobno pogledali trg. Na Leister squaru smo videli veliko kinematografov in zanimivo uro iz Švice, ki zelo lepo zvoni. Všeč so nam bili tudi vsi ulični plesalci in pevci, ki tako lepo popestrijo dogajanje. Zvečer smo se odpravili proti hotelu.

Ponedeljek je potekal bolj umirjeno. Zjutraj smo prtljago zložili v kovčke in se odpravili na avtobus ter se popeljali po celotnem Londonu, da smo dobili vtis še iz druge perspektive. Bilo je čudovito. Ustavili smo se še na manjši ulici, kjer so bile pokrite tržnice, in nekateri smo si privoščili še zadnjo Starbucks kavico.

Ob 14.00 smo se odpravili proti letališču Gatwick. Na letalo nismo čakali predolgo. Vzleteli smo ob 16.00 in z letala smo imeli prečudovit razgled. V Kidričevo smo prispeli ob 21.30, kjer so nas pričakali neučakani starši, ki so nam mahali, in srečni smo jim skočili v objem, čeprav se nam je še tožilo po Londonu. Bila je izjemna ekskurzija in vedno bo ostala v naših srcih.

Nika Bauman in Sonja Topolovec, 8. a