Če najdeš pravo prijateljstvo,

pazi nanj kot na biser.

Varuj ga, da ga ne izgubiš.

Skrbi zanj, da se bo svetilo in bo rastlo in rastlo.

 

Med OŠ Kidričevo in OŠ Pećine z Reke se že vrsto let plete pravo prijateljstvo. Tudi letos smo bili deležni njihovega obiska.

Dva nepozabna dneva sta se začela s krajšo prireditvijo, katero so popestrili učenci otroškega pevskega zbora in naši glasbeniki. Po skupnem kosilu smo se z gosti odpravili v naše najstarejše mesto Ptuj. Tam smo se razdelili v skupini in naš največji cilj je bil splesti nove prijateljske vezi ter utrditi znanje jezikov. V prvem delu smo si ogledali največje znamenitosti Ptuja, kot so mestna hiša, gledališče, cerkev … V drugem delu smo odšli na ogled arheološke zbirke. Od tam smo se sprehodili do mitreja, kjer smo si ogledali njegovo notranjost. Učenci ter učitelji OŠ Kidričevo smo se z avtobusom odpeljali do šole, medtem ko so se učenci z Reke namestili v hostlu Sonce, kjer jih je pričakala malica. V spremstvu naših učiteljic so odšli še v nakupovalni center. Okoli 18. ure smo jih v šoli pričakali še mi in skupaj smo zaužili večerjo. Po večerji smo se razdelili v tri skupine ter ustvarjali v likovni in zgodovinski delavnici ter se preizkusili v izdelovanju nakita. Naše učiteljice so nas še za konec presenetile s sladoledom, okrog 21. ure pa smo odšli domov in utrujeni zaspali.

V petek so se nam učenci OŠ Pećine ponovno pridružili in skupaj smo pozajtrkovali. Popeljali smo jih v Starošince na ogled podeželskega muzeja, na Ptujsko Goro ter v podružnično šolo Lovrenc. Učenci in učitelji so nas toplo sprejeli ter nam pripravili pester program z obilo glasbe. Prejeli smo tudi manjša darilca, in sicer kamne, na katerih nas je čakalo lepo sporočilo. Naši kuharji so spet poskrbeli za lačne želodčke in nam pripravili odlično kosilo. Gospa učiteljica Jana nas je še popeljala po krajši poti zgodovine Kidričevega, nato pa smo se zbrali v šolski jedilnici, kjer je potekal zaključni del našega srečanja – slovo.

Žal pa je vsega lepega enkrat konec in tako so se učenci OŠ Pećine okrog 15. ure odpeljali proti domu.

Druženje slovensko-hrvaških osnovnošolcev pa bomo nadaljevali še to šolsko leto, ko bomo našim gostom vrnili obisk.

 

Sara Pišek in Nela Nahberger, 9. a

fotoutrinki

fotoutrinki – SARA