Koordinatorici projekta: Tamara Sagadin in Ankica Pikula


 

DEJAVNOSTI 2023/24

 

Letošnji projekti naše šole v okviru programa Ekošola so:

 

Voda – naše bogastvo (Tamara Sagadin)

Šolska VRTilnica (Ankica Pikula)

Mlekastično! Izberem domače (Maja Lukman)

Hrana ni za tjavendan (Maja Lukman)

Ne zavrzi oblek, ohrani planet! (Olga Babšek)

Podnebni tek (Polona Fajt)

Ekobranje za ekoživljenje (Jasna Medved)

Odpadkom dajemo novo življenje (Urška Robič)

Eko-paket (Urška Robič)

LEAF – Znanje o gozdovih (gozdni cikel) (Senjka Jazbec)

Krožnost je naša priložnost in oblikovalski izziv (Olga Babšek)

Ekokviz OŠ (Olga Babšek)

 

in dve dejavnosti:

Zbiranje pokrovčkov (Olga Babšek)

Ureditev ekokotička v ustanovi in dogovor o sprotnem urejanju (Tina Emeršič)

 

 


ZBIRALNE AKCIJE V APRILU 2024 , …

 

ZBIRALNI AKCIJI

 

 

 


 

TRADICIONALNI SLOVENSKI ZAJTRK 2023

 

TRADICIONALNI SLOVENSKI ZAJTRK

 

 


 

ZBIRANJE PAPIRJA 2023/24

 

OBVESTILO

Obveščamo vas, da smo četrtkovo zbiralno akcijo papirja z mesecem novembrom prekinili. Prekinitev bo trajala vse do meseca aprila, odvisno od jutranjih temperatur.  V četrtek,  9. 11. 2023 več ne zbiramo papirja.

Ob tej priložnosti se vsem, ki ste prinašali papir, zahvaljujemo za doprinos in se veselimo ponovnega »pomladnega« srečanja z vami.

Do takrat vam želimo vse dobro, ostanite zdravi in vas pozdravljamo,

jutranja zbiralna ekipa

 

  

 

DEJAVNOSTI 2022/23

OBVESTILO – ZBIRANJE PAPIRJA

Zadnji rezultati – 8. 6. 2023


AKCIJA – IZMENJEVALNICA OBLAČIL


ZBIRANJE ZAMAŠKOV – ZBIRALNA AKCIJA SE NADALJUJE

Naši šolarji in malčki iz vrtca so februarja in marca vestno zbirali plastične pokrovčke v našem Zamaškonjamu. Čas je, da vam sporočimo, da smo SKUPAJ zbrali 108,55 kg zamaškov. Zamaške bomo predali društvu Vesele nogice. 
Hvala za pomoč pri zbiranju. 
Akcijo še nadaljujemo do konca šolskega leta.

 

TRADICIONALNI SLOVENSKI ZAJTRK 2022


EVROPSKI TEDEN ZMANJŠEVANJA ODPADKOV

 

  

DEJAVNOSTI 2021/22

NAGRADA ZA FILM “ČEBELE” 

Ob svetovnem dnevu čebel se veselimo uspeha našega učenca Nejca Vizjaka iz 5. c, ki je za svoj video prejel nagrado in priznanje na filmskem natečaju JSKD RS za kulturne dejavnosti “Naredi si film z naslovom Čebele”.
Čestitamo!!!

TEHNIŠKI DAN

NE ZAVRZI OBLEK, OHRANI PLANET!

ODGOVORNO RAVNANJE Z RABLJENIMI OBLAČILI

(FOTOUTRINKI)


TRADICIONALNI SLOVENSKI ZAJTRK 2021

Tudi letos smo na tretji petek v novembru, 19. 11. 2021, obeležili Dan slovenske hrane in spremljajoči Tradicionalni slovenski zajtrk z dnevom dejavnosti. Učenci so za zajtrk, malico in kosilo okusili tradicionalne slovenske jedi ter izvedli različne eko-dejavnosti. Raziskovali, pogovarjali in ustvarjali smo na teme lokalna hrana, zdrav zajtrk, pomen vode, podnebne spremembe in trajnostni razvoj. Podpisali smo razredne eko-listine in namenili minutke gibanju na svežem zraku. Bodimo del sprememb tudi mi!

DAN DEJAVNOSTI – FOTOGRAFIJE 

Slogan letošnjega Tradicionalnega slovenskega zajtrka je bil »Zajtrk s sadjem – super dan!«. 

LIKOVNO USTVARJANJE NA TEMO “JABOLKO” – 6.r., 7.b, LS2


   ZBIRANJE ODPADNEGA PAPIRJA

 

  

DEJAVNOSTI 2020/21

Nagrajen oblikovalski ekoizziv


Pirati plastikeOBVESTILO – ZBIRANJE PAPIRJA

V tem tednu, natančneje v četrtek, 22. 4. 2021, na Dan Zemlje, bomo ponovno pričeli z zbiranjem papirja. Seveda, v skladu s priporočili NIJZ.

Verjamemo, da vam doma že zmanjkuje prostora zanj in tudi, da bodo jutranje temperature končno prijetnejše, znosnejše in nam v prid.

Se vidimo v četrtek zjutraj od 7:00-8:00. Veselimo se ponovnega snidenja.

Do takrat pa vam želimo vse dobro, ostanite zdravi in prijazen pozdrav,

jutranja ekipa


TRADICIONALNI SLOVENSKI ZAJTRK OD DOMA

in še TRADICIONALNI ZAJTRK V ŠOLI

  

DEJAVNOSTI 2019/20

 

ŠOLSKI VRT

Utrinki s šolskega vrta

 


Projekt E-SPACE

PROJEKT E-SPACE NA OŠ KIDRIČEVO


Projekt E-SPACE


ERASMUS + PROJEKT »HOB’S ADVENTURE-HANDS ON BIODIVERSITY«


V petek, 15. 11. 2019, so imeli učenci od 1. do 9. razreda tehniški dan pod geslom »Stop zavrženi hrani! Stop plastični embalaži!« Ta dan je bil razglašen za dan slovenske hrane, zato smo tudi letos sodelovali v projektu Tradicionalni slovenski zajtrk… (več…)

(FOTOUTRINKI)


ŠOLSKI VRTOVI

V ponedeljek, 23. 9. 2019, je v Laškem potekalo srečanje koordinatorjev programa Eko šol, v katerega je vključena tudi naša šola. Tokrat  je naša šola v projektu Šolska vrtilnica  prejela priznanje v kategoriji osnovnih šol za urejenost visokih gred. Pred šolo, tik pred vhodom, že nekaj let urejamo visoke grede. Na njih sadimo različno zelenjavo. Učenci v okviru Šolskega Ekovrta obdelujejo že 8 in pol visokih gred, zeliščno gredo, gredice s sivko, ob gozdu pa smo poskusili z zasaditvijo malin. Letos na naših gredah zelenjava odlično uspeva, krasi šolsko dvorišče, sadovi češnjevega paradižnika pa kar vabijo mimoidoče, da jih poskusijo in si privoščijo hiter, okusen in osvežujoč zalogaj. Temu so tudi namenjeni. Pred vhodom v šolo se nam z rumenimi glavami spoštljivo priklanjajo sončnice v pozdrav. Pred kratkim so bile prekrasne, vsi so jih občudovali, sedaj pa tiho čakajo, da bomo obrali še njihova slastna semena, preden jih zagrne zima in zaključijo svoj življenjski cikel. Vsem učencem Šolskega Ekovrta gre zahvala za naše skupno priznanje. Iskrene čestitke.

Zapisala Ankica Pikula, mentorica Šolskega Ekovrta

  

DEJAVNOSTI 2018/19

 

PONOVNO PRIDOBILI NAZIV PLANETU ZEMLJA PRIJAZNA ŠOLA

Tudi v letošnjem šolskem letu smo se pridružili vseslovenskemu natečaju Planetu Zemlja prijazna šola. Z izbranim projektom EKO BERI smo pri učencih spodbujali vedoželjnost, odgovoren odnos do sočloveka, vseh živih bitij in narave.

Koordinatorica projekta: Klavdija Murko


USPELO NAM JE!

Z velikim veseljem vas obveščamo, da se je POŠ Lovrenc na Dravskem polju z ustvarjenim mozaikom EKO KOLESA na likovnem natečaju uvrstila med zmagovalce projekta Misija: Zeleni koraki, ki je bil namenjen raziskovanju, izobraževanju in ozaveščanju o trajnostni mobilnosti.

Zasedli smo 1. MESTO v kategoriji prve triade osnovne šole.

ISKRENE ČESTITKE!

Mentorica projekta: Tamara Mlakar


SEJEM ALTERMED

V nedeljo, 17. marca 2019, se je naša šola v okviru programa Ekošola predstavila na sejmu Altermed v Celju. Svoje aktivnosti smo predstavili na razstavnem prostoru z naslovom ZELIŠČA PRED DOMAČIM PRAGOM. Prejeli smo ZLATO PRIZNANJE.

Mentorici: Maja Kovač in Aleksandra Vidovič

(FOTOUTRINKI)


EKO KOLO

Letos smo se odločili, da bomo naredili iz tetrapaka mozaik. Kakšen je bil postopek: najprej smo si izbrali trdo podlago. Gal iz petega razreda nam je narisal kolo. Mi smo pa izrezali koščke iz tetrapaka in jih ločili po barvah. Potem smo začeli lepiti in nastal je prekrasen mozaik eko kolesa…(VEČ …)


ERAZMUS+ projekt HOB’S adventure      

Obveščamo Vas, da smo bili na podlagi preteklega dela izbrani med 10 od 246-ih osnovnih šol, ki bodo sodelovale v dvoletnem mednarodnem projektu Ekošole z nazivom Hands-on Biodiversity adventure.  Vodilna tema projekta je biotska raznovrstnost – spoznavanje rastlin v okolici šole, na šolskem vrtu, vrt na okenskih policah v lončkih, uporaba zelišč … Vsebine bodo spoznavali učenci v starostni skupini od 6 do 9 let, in sicer pri interesnih dejavnostih Šolski ekovrt in Eko frajerji. V okviru projekta HOB’S adventure bodo združene ideje učiteljev iz različnih učnih okolij Evrope, zgrajena pa bo tudi mreža za izmenjavo primerov dobrih praks. Vodja projekta na šoli je ga. Ankica Pikula.

Klavdija Murko, Tamara Mlakar


ZASADITEV DREVES V SPOMINSKEM PARKU KIDRIČEVO


POSTALI SMO

Tradicionalni slovenski zajtrk in projekt Ekošola

VIDEO


PRIDOBILI ZELENO ZASTAVO TER ZMAGALI NA NATEČAJU ZA NAJBOLJŠI PRIMER DOBRE PRAKSE EKOŠOLE V ŠOLSKEM LETU 2017/2018

 V ponedeljek, 24. septembra 2018, je v Thermani Laško potekala Konferenca koordinatorjev programa Ekošola. Na konferenci so bile podeljene Zelene zastave osnovnim šolam, ki so v preteklih dveh šolskih letih kot novinke sodelovale v projektih Ekošole.  Zelena zastava je mednarodni okoljski znak izpolnjevanja kriterijev programa Ekošola. Zelene zastave plapolajo v več kot 51.000 ustanovah v 68 državah po vsem svetu. V šolskem letu 2017/2018 se je veliki družini programa Ekošola pridružilo 23 slovenskih ustanov, med njimi tudi naša šola. Postali smo ponosni uporabniki Zelene zastave. Tudi v prihodnje bomo z eko vsebinami in trajnostnim načinom življenja tako v šoli, kot doma, izpolnjevali načela Ekošole. Na konferenci pa so bili slavnostno razglašeni tudi zmagovalci natečaja za najboljši primer dobre prakse v šolskem letu v šolskem letu 2017/2018, in sicer v kategorijah: vrtci, osnovne šole in srednje šole. Naša šola je s projektom Odtisi kot kazalniki vpliva na okolje zmagala na natečaju ter si prislužila slavnostni naziv. V okviru projekta je nastala tudi raziskovalna naloga treh osmošolcev, Lazarja Rakovića, Nika Mlinariča in Gaja Berganta, ki so analizirali trajnostno delovanje gospodinjstev občine Kidričevo z metodami ekološkega, ogljičnega in vodnega odtisa. Projekt Odtisi bo zaradi aktualnosti in izvirnosti predstavljen in uporabljen tudi v mednarodni mreži Ekošol.

Koordinatorici projekta: Tamara Mlakar in Klavdija Murko

(fotoutrinki)DEJAVNOSTI 2017/18

EKOŠOLA

V četrtek, 5. 10. 2017, je na naši šoli potekal naravoslovni dan v okviru projekta »EKOŠOLA«. V šolo smo vsi učenci vstopili z velikimi pričakovanji. Posedli  smo se v svoje matične učilnice. Osmošolci smo najprej spregovorili nekaj besed o ekologiji. Razredničarka nas je s predstavitvijo zelo presenetila, saj smo ugotovili, da o tem vemo zelo malo. Ekologija ni samo ločevanje odpadkov, ampak je mnogo več. Naša šola se trudi pridobiti zeleno zastavo, ki označuje ekošolo. Pri nas zato potekajo tudi različni projekti, kot so zbiranje papirja, zamaškov in tonerjev, zeliščarski krožek, novost v letošnjem šolskem letu pa je tudi eko bralna značka. Učenci smo napisali razredne ekološke cilje, ki se jih bomo v prihodnosti držali. Zapisali pa smo jih na tako imenovano ekolistino. Izbira je bila težka, saj nam idej ni primanjkovalo. Izdelovali smo tudi različne izdelke, povezane v zvezi z ekologijo. Tako so nastali plakati, pesmice, risbice, zgodbice … Pred kosilom pa smo se vsi učenci zbrali v avli naše šole, kjer so predstavniki razredov podpisali tudi šolsko ekolistino. Nekaj besed o samem projektu pa sta spregovorili tudi pomočnica ravnateljice ga. Ankica Pikula in vodja ekoprojekta na naši šoli ga. Klavdija Murko. Dan nam bo ostal v lepem spominu, saj smo se vsi naučili veliko novega in koristnega za vsakdanje življenje.

Tina Aubelj, 8. a (Šolsko novinarstvo)

(fotogalerija)

EKO DAN

V četrtek, 5. 10. 2017, smo na naši šoli imeli ekološko obarvan naravoslovni dan. Vsak razred je imel druge zadolžitve. Sedmi razredi smo se prvih 10 minut razgibavali, nato pa nam je učiteljica povedala, kaj bomo počeli oz. podala natančna navodila za delo. Učenci A-razreda smo izdelovali plakate o ločevanju in recikliranju odpadkov ter o varčevanju z vodo in energetskimi viri. Učenci B-razreda smo izdelovali drevo iz odpadne embalaže, katero smo morali prinesti v šolo. Izdelali smo še plakat o tem, kako moramo skrbeti za naravo. Ob 12. uri smo se vsi učenci zbrali v šolski avli, kjer je že bila pripravljena razstava naših izdelkov in je potekala predstavitev le-teh. Prav tako smo vsi učenci od 1. do 9. razreda podpisali razredno ekolistino, ki smo jo dodali k skupni ekolistini. Skupno ekolistino so svečano podpisali predstavniki oddelkov, učitelji in ravnateljica. Ta dan je bil zelo zanimiv in naučili smo se veliko novega in koristnega.

 Nia Bauman, 7. b (Šolsko novinarstvo)


     EKO ŠOLA – NAŠA ŠOLA

 (literarno ustvarjanje)


OBLIKOVANJE Z RAZLIČNIMI MATERIALI

(tehniški dan v decembru)


SEZNAMI ZA EKO BRALNO ZNAČKO:

EKO_BRALNA_ZNAČKA-Kidričevo

EKO_BRALNA_ZNAČKA-Lovrenc

 


PLANETU ZEMLJA PRIJAZNA ŠOLA


SEJEM ALTERMED


NATEČAJ EKO PAKET

OBLIKOVANJE EKO NAKITA


ZBIRANJE PAPIRJA


ZBIRANJE PLASTENK


POSTALI SMO VRTNARJI


ZELIŠČARSTVO


TRADICIONALNI SLOVENSKI ZAJTRK