PRAZNOVALI SMO DAN ŠOLE

Petek, 11. 4. 2014, je bil poseben dan. Dan, na katerega smo čakali in se nanj pripravljali že od začetka šolskega leta. Praznovali smo namreč dan šole, ki smo ga zaključili s prireditvijo, na kateri smo se predstavili širšemu občinstvu. Letošnji dan šole smo posvetili športu. Ker je bil to za učence in učitelje praznik, šolski dan ni potekal po ustaljenem urniku. S praznovanjem smo pričeli šele ob 12. uri, ko smo se zbrali v šolski avli in se odpravili v jedilnico, kjer smo si najprej napolnili lačne želodčke. Ob 12.50 je sledila generalka, ki je potekala po načrtu.

Ob 14.30 se je v telovadnici odvila napeta nogometna tekma. Pomerili so se bivši učenci naše šole, danes profesionalni nogometaši, in izbrani učenci 8. in 9. razredov. Z bučnim in športnim navijanjem s tribun so naši učenci uspeli zatresti nasprotnikovo mrežo kar štirikrat, a žal to ni bilo dovolj za zmago. Zmagali so tisti, ki imajo največ izkušenj, torej gostje.

Ob 15.15 pa smo v šolski knjižnici gostili dva vrhunska športnika v svetovnem merilu, in sicer Antonia Kodermana, ki je osvojil prvo slovensko medaljo na svetovnem prvenstvu v potapljanju na vdih, ter Dejana Zavca, profesionalnega boksarja. Z njima smo se pogovarjali učenci izbirnega predmeta šolsko novinarstvo, ki  smo se na oba intervjuja dobro pripravili. Intervjujema so prisostvovali tudi učenci podružnične šole ter 4. razredi matične šole, ostali učenci pa so ta čas malicali v razredu. Oba športnika sta nas navdušila s svojo sproščenostjo in dokazala, da nista le odlična športnika, ampak tudi človeka, ki jima veliko pomenijo človeške vrednote, kljub vrhunskim dosežkom pa ostajata na realnih tleh.

Po malici pa so na svoj račun prišli tudi učenci, ki se z Dejanom Zavcem niso imeli priložnosti srečati v knjižnici. Dejan Zavec se je iz šolske knjižnice preselil v telovadnico, kjer je poskrbel za vsesplošno navdušenje. Pokazal nam je, kako se boksarji ogrevajo, nas seznanil z osnovnimi veščinami boksanja, pokazal boksarsko opremo in nam razdelil svoje podpisane fotografije.

Temperatura je hitro naraščala in kaj hitro smo se morali posloviti od znanega boksarja ter se pripraviti na slavnostno prireditev. Ob 16.45 so se v telovadnici začeli zbirati gostje, kateri so prejeli tudi spominsko darilce. Petnajst minut kasneje pa je napočil trenutek, ko smo na  prizorišče v stilu olimpijskih iger prišli učenci in učitelji z nosilci zastave in bakle. V uvodu smo zapeli šolsko himno, nato pa je vse prisotne nagovorila ravnateljica Alenka Kutnjak, ki je bila tudi slavnostna govornica.

Po govoru smo učenci z učitelji zasedli svoje pozicije in končno smo se lahko predstavili v najboljši luči vsem, ki so nas v tako velikem številu prišli pogledat. Vsak razred je predstavil šport, v katerem smo zelo uspešni tudi na naši šoli: učenci 1. razreda so se predstavili kot avtomobilisti, učenci 2. razreda kot gimnastičarji, učenci 3. razreda kot plesalci, učenci 4. razreda kot plavalci, učenci 5. razreda kot strelci, učenci 6. razreda kot šahisti, učenci 7. razreda kot odbojkarji z navijačicami, učenci 8. razreda kot košarkarji, učenci 9. razreda kot nogometaši in baletniki, učenci podružnične šole pa kot planinci. Na prireditvi nas je s svojim obiskom počastil tudi župan Anton Leskovar.

S prireditvijo smo dokazali, da s skupnimi močmi ter s trdim in timskim delom zmoremo veliko in še več, že sedaj pa razmišljamo, s čim bomo presenetili naslednje leto.   

 Vesna Smolinger, Alja Soršak in Diana Čeh, 7. a

Šolsko novinarstvo

 

Normal 0 21 false false false SL X-NONE X-NONE

TRADICIONALNI SLOVENSKI ZAJTRK

V Sloveniji smo tudi letos na šolah obeležili dan slovenske hrane s tradicionalnim slovenskim zajtrkom. S tradicionalnim slovenskim zajtrkom nam želijo v osnovnih šolah in vrtcih približati pomen lokalno pridelane in predelane hrane, zdravega načina prehranjevanja in nas spodbuditi, da bi kupovali lokalna živila. Tudi na naši šoli smo v petek, 15. 11., zajtrkovali kruh, maslo, med in jabolko ter popili skodelico toplega mleka. Z učitelji smo govorili o pomenu zajtrka v prehrani, o pomenu in prednostih lokalno pridelanih živil slovenskega porekla, o pomenu kmetijske dejavnosti in čebelarstva za pridelavo, o okolju, o gospodarskih dejavnostih ter o pravilnem ravnanju z embalažo. Zelo pomembno je tudi splošno ozaveščanje ljudi o pomenu zdravega načina življenja vključno s pomenom gibanja in izvajanja športnih aktivnosti.

Dejavnosti in teme, ki so jih na ta dan obdelovali učenci:

–  6. razred: ogled mlina Korošec v Zabovcih,

– 7. razred: zdrava prehrana – delavnica,

– 8. razred: med in satovje,

– 9. razred: hrana in prehrana.

Ob koncu tehniškega dneva pa smo še prisluhnili predavanju o zdravi prehrani.

  Aljaž Jabločnik, 9. b

                                                                                                                  Šolsko novinarstvo