DRUŽENJE IN USTVARJANJE V ŠOLSKI KNJIŽNICI

April je tisti mesec, ki mu rečemo tudi mesec knjige, saj drugega aprila praznujejo otroške knjige, 23. april pa je svetovni dan knjige in avtorskih pravic. To je čas, ko svet obkroži poslanica o branju,  knjigah in otrocih. Letos je poslanico z naslovom »Knjige nam pomagajo, da ne hitimo« napisal litovski otroški pisatelj in ilustrator.

Tudi naša šola se je ponovno pridružila mednarodnemu projektu Noč knjige, ki se je letos odvijal šesto leto zapored predvidoma v več kot 150 krajih po Sloveniji in zamejstvu.

V sredo, 17. 4., smo se v popoldanskem in večernem času družili in ustvarjali v šolski knjižnici. V šolski avli smo se zbrali ob 16.30 in se odpravili v večnamenski prostor, kjer smo izvedli delavnico Sojenje knjižnici. Razdelili smo se v 3 skupine. Prva skupina so bili tožilci, druga skupina so bili branilci in tretja skupina porota, sodnik, sodni redar, zapisnikarka … Po razdelitvi v skupine smo si znotraj vsake skupine razdelili vloge in pričeli z delom. Na koncu je bila knjižnica obsojena. V knjižnici si želimo več kriminalk, vreče za sedenje, boljši računalnik, novejše knjige, daljši rok podaljšanja, več zanimivih stripov, dopolnitev zbirk.

Za tem je sledila malica v šolski jedilnici, kjer smo se okrepčali s slastnimi vaniljevimi, čokoladnimi in kokosovimi rogljički. Po malici smo se razdelili v 2 skupini. Ena skupina je v knjižnici s pomočjo čudovito ilustriranih ilustracij pisala zgodbe in pesmi, ideje za pisanje pa smo dobili tudi iz podob na dvanajstih kockah. Vsaka kocka je ponazarjala neko temo. Druga skupina je v likovni učilnici na slikarska platna ilustrirala besedilo svoje najljubše pesmi. Po eni uri sta se skupini zamenjali. Pred večerjo smo še izpolnili evalvacijski list, nato pa se odpravili na sadno večerjo.

Po večerji smo polni čudovitih vtisov zapustili šolske prostore in vsi udeleženci smo mnenja, da si želimo še več takšnih druženj.

Novinarski krožek

(fotoutrinki)