28. septembra 2023 smo se nadarjeni učenci osmih in devetih razredov odpravili na ekskurzijo. Ob sedmi uri in petnajst minut smo se z avtobusom odpeljali izpred Osnovne šole Kidričevo. Naša prva postojanka je bila v Cirkovcah, kjer so se nam pridružili učenci Osnovne šole Cirkovce. Tako se je naša ekskurzija lahko začela.

Po treh dolgih urah vožnje smo končno prispeli do Tehniškega muzeja Nikole Tesle. Prijazna vodička nam je predstavila njegovo rojstno hišo, njegove izume ter nam povedala njegovo zgodbo in pokazala veliko zanimivih reči. Na koncu ogleda smo si ogledali še kratek dokumentarec o Nikoli Tesli in se odpravili nazaj do avtobusa.

Minila je ena ura na avtobusu in prišli smo do mesta Zadar. Najprej smo imeli uro in pol časa, da smo si sami ogledali mesto in šli nekaj pojest. Ko smo se nato vsi skupaj zbrali, smo se učenci Kidričevega odpravili do hiše iluzij, medtem ko so si učenci Cirkovc odšli ogledat morske orgle. V hiši iluzij je bilo fantastično. Lahko smo šli v sobo neskončnosti, v kateri je bilo ogromno ogledal, hodili čez most, na katerem si se počutil, kot da padaš, in poskušali veliko fascinantnih stvari. Čez nekaj časa smo zamenjali lokaciji. Napotili smo se torej do morskih orgel. Še nikoli v življenju nisem videla kaj takšnega. Ob morju so bile kamnite stopnice, ki so imele velike zareze, skozi katere je prihajal zvok. Bil je zelo glasen in pomirjujoč, podoben oglašanju kitov. Po ogledu morskih orgel in obisku hiše iluzij smo se vsi odpravili nazaj na avtobus.

Pripeljali smo se do našega hotela Donat. Na recepciji smo dobili kartice za dostop do naših sob in se v njih tudi namestili. Potem smo imeli uro časa in lahko smo šli plavat v bazen ali v morje. Bilo je super, saj je hladna voda zelo prijala po vročem dnevu. Ob osmih smo pojedli večerjo. Hrana je bila zelo okusna. Po večerji smo se lahko družili med seboj do desete ure in ko je ura odbila deset, so učiteljice prišle preverit, ali smo vsi v svojih sobah in pripravljeni na spanje.

Naslednje jutro smo imeli ob pol osmih zajtrk, ob osmih pa smo odšli iz hotela. Z avtobusom smo se peljali do živalskega vrta v Zagrebu. Videli smo veliko lepih živalih. Vse od ptičev, papig, lam, antilop, levov, kamel, zeber, rdečih pand, opic in še veliko drugih. Vsi smo bili navdušeni nad njimi. Tako smo si lahko prosto ogledovali živali vse do dveh, nato pa smo odšli do Mc’Donaldsa, kjer smo imeli kosilo.

Zatem smo se vkrcali nazaj na avtobus, ki nas je peljal do gradu Trakošćan. Ogledovali smo si njegovo notranjost, vse čudovite slike in predmete iz šestnajstega ter sedemnajstega stoletja. Po ogledu smo se vsi skupaj pogovorili o tem, kar smo videli, in izrazili svoja mnenja.

To je bila zadnja postojanka naše ekskurzije in čakala nas je samo še pot do doma. Ob šesti uri smo prispeli v Kidričevo. Poslovili smo se od prijateljev iz Cirkovc in vzeli  svojo prtljago.

Ekskurzija nadarjenih je bila ena izmed najboljših dogodkov v šolskem letu in imela sem se zelo lepo. Videla sem ogromno novih reči, spoznala nove prijatelje, se kopala v morju, obiskala muzeje, živalski vrt in se ob tem zelo zabavala.

Arandjela Horvat, 8. b

Fotoutrinki