EVROPSKI DAN JEZIKOV

26. septembra je evropski dan jezikov in pri pouku slovenščine smo obeležili ta dan. Pravzaprav smo ga raztegnili v teden. Za aktivnosti so poskrbeli naši novi učenci iz Ukrajine, ki obiskujejo ure za učenje slovenščine. To so Nazar, Vlad in Rita in v tem tednu so postali tudi učitelji. Skupaj smo pripravili uro učenja ukrajinščine za učence od 1. do 9. razreda, pri tem pa upoštevali starost naših učencev in jim na različne načine ta jezik predstavili.

Učencem sem predstavila jezikovne skupine v Evropi s poudarkom na slovanskih jezikih in ukrajinsko abecedo – cirilico. Nato pa sva z Nazarjem učencem od 1. do 3. razreda prebrala pravljico Niki in strašni volkovi Valerija Gorbacheva, ki je bil rojen v Ukrajini. Nazar je bral besedilo v ukrajinščini, jaz pa v slovenščini. Učenci so ob pozornem poslušanju ugotovili, da so prepoznali kar veliko besed, ki so zelo podobne ali enake kot slovenske. Najbolj so se jim zdele zanimive črke in z velikim veseljem so odkrili, da jih imamo Slovenci kar 8 manj.

Učencem od 4. do 9. razreda sta Vlad in Rita pripravila dejavnost izdelovanje slovarja. Skupina učencev je spoznavala ukrajinske besede iz športa, druga skupina pa šolske potrebščine. Vsak učenec je ob sličicah iskal ustrezno zapisano besedo, v cirilici. Najbolj jih je presenetilo, da kar nekaj črk, ki jih poznamo v slovenščini, ne pomenijo v cirilici isto.

Petra Žunko

In še nekaj fotografij.