IŠČE TE SREČA …

Naš pesnik Valentin Vodnik je že davno dejal: “Išče te sreča, um ti je dan, našel jo boš, ak nisi zaspan.” Verz je zapisal v pesmi Dramilo.

Vsak človek si v življenju zagotovo želi biti srečen. Vendar večina za to ni pripravljena veliko narediti. Mislijo, da bo sreča prišla kar sama od sebe. Žal ni tako. Kaj moram v življenju doseči, da bom srečen?

Najprej moraš razmisliti, kaj te veseli. To je lahko dober uspeh v šoli, ukvarjanje s športom, ljubeča družina … Vsak človek ima svoje cilje. Jaz si npr. želim imeti ljubečega partnerja, otroke, ki me bodo imeli radi, tudi uspeha v življenju se ne bi branila. Včasih se zamislim in opazujem ljudi, ki se imajo radi. Vse od najstnikov do dedkov in babic. Vendar se zavedam, da sreča ni prišla kar sama od sebe.

Žal pa je mnogo ljudi, ki v življenju niso srečni. Veliko od njih misli, da za srečo ne bo potrebno nič narediti, da ne bo trpljenja, muk, odpovedovanja. Vendar star slovenski pregovor pravi: “Počasi se daleč pride.” Potrebno si ga je vzeti k srcu. Če ne boš hitel, se boš lepo razumel z bližnjimi, če si boš vzel čas za pomembne stvari, potem boš prišel do cilja. Srečen boš. Vsekakor imam takšen namen. Mislim, da ta pregovor več kot drži.

Skratka, ljudem sreča prihaja naproti. Dan jim je um, da to pot odprejo. Potruditi se morajo, razmišljati in le z vztrajnostjo bodo dosegli svoje cilje. Če jim to uspe, jih bo sreča z lahkoto našla.

 Tina Blaževič, 8. b