ISKANJE ČAROBNEGA ZAKLADA

 Nekoč je živel siromašen kmet, ki je imel tri sinove. Bili so zelo revni, a čez težke čase so se uspeli prebiti.

Nekega dne, ko je bilo očetu že vsega dovolj, se je odločil, da pošlje svoje tri sinove na pot, naj mu prinesejo skrinjo s čarobnim zakladom. Poklical jih je za mizo. Povedal jim je, da mu morajo prinesti skrinjo, ki v sebi skriva zaklad. Sinovi o tem niso vedeli nič, zato jim je oče vse povedal. Rekel jim je, da je to zaklad mesta, ki ga je nekdanji kralj skril in bi ga naj nekdo čuval. Kdo je to, pa nihče ni vedel in še zdaj ne ve. Sinove je to zelo presenetilo, zato so se samo spogledali. Kmet je najprej na pot poslal najstarejšega sina. Ta je s seboj vzel, kar je imel skrito za hude čase. Seveda tega v družini nihče ni vedel. Ko je po sedmih dneh hoje končno zagledal grad, je po dolgih stopnicah stekel pred vrata. Potrkal je in odprla mu je kraljična. Ta se mu je lepo nasmehnila, spregovorila pa ni. Odšla je po kralja in mu povedala, da nekdo stoji pred vrati in ga želi videti. Ko je kralj pristopil, ga je sin prosil za zemljevid. Kralj mu je pokimal. Seveda kralj ne bo dal zemljevida nekemu revnemu sinu kmeta, zato mu je na list papirja narisal lažni zemljevid. Zaradi naivnosti je sin padel v jamo.

Z drugim sinom revnega kmeta se je zgodba skoraj ponovila, le da je ta izginil v temnem gozdu. Kmet je poslal na pot zadnjega. Tudi on je po sedmih dneh hoje zagledal grad in se ustavil pred njim. Kralj je že skozi okno videl, kako prihaja. Kraljični se je zdel najlepši in najplemenitejši mož daleč naokoli. Milo je prosila očeta, naj mu da pravi zemljevid do zaklada. Kralj pa svoji hčeri ni mogel reči ne, zato mu ga je dal. Kraljična se je odločila, da gre z njim. Ko sta lep čas hodila, sta zagledala votlino, v kateri je medved stražil zaklad. Kraljevič mu je povedal zgodbo o svojem očetu in kako revni so. Medvedu se je zelo zasmilil, zato mu je dal zaklad. Zahvalila sta se mu in zaklad odnesla očetu.

Kmet je od takrat naprej živel v bogastvu, onadva pa sta se poročila, imela lepo družino in še kralj jima je dal polovico kraljestva.

     Tija Jančič, 4. a