7. A-RAZRED

V četrtek, 9. 9. 2021, smo bili na bralni plaži. Tam je bilo zelo zabavno, saj smo brali knjige v naravi. Zraven branja smo poslušali žvrgolenje ptic in šumenje dreves.

Moji vtisi z bralne plaže so zelo prijetni.

Do šestega razreda sem se knjigam izogibala, nato sem začela brati in nisem mogla nehati. Sedaj imam doma vedno »na zalogi« kakšno knjigo. Rada berem knjige, ki obravnavajo detektivske, najstniške in pravljične teme.

Lana Karneža

Na bralni plaži mi je bilo zelo všeč, ker smo brali knjige po lastni želji, bili smo zunaj, lahko smo razmišljali ter se sprostili.

Brala sem knjigo avtorice Dese Muck iz zbirke Blazno resni, naslov je Blazno resno popolni.

Tudi v prostem času rada berem, več časa preživim v knjižnici.

Upam, da bomo še večkrat imeli bralne dni.

Sofija Hrbinič

Rada berem romantične ali grozljive zgodbe. Brala sem knjigo Temna senca.

V četrtem in petem razredu sem kar rada brala, sedaj ne več tako.

Obožujem take knjige, ki ti zažarijo pred očmi. Rada imam tudi kakšne zanimivosti. Rada berem tudi o vampirjih, duhovih in o živih bitjih.

Melani Jančec

Bralna plaža mi je bila všeč, bilo je tiho in sem lahko v miru bral knjigo o dinozavrih. Marsikaj novega se naučiš.

Žan Pučko

Vsak učenec je prinesel brisačo in knjigo. Brali smo v naravi pred šolo. Z nami so bile kar tri učiteljice. Zelo sem uživala, saj je bilo sproščujoče. Brala sem knjigo z naslovom Kot v filmu. Bila mi je všeč in takšne knjige imam zelo rada.

Moje mnenje je, da bi bralno plažo lahko večkrat ponovili.

Mia Topolovec

Meni je branje še posebej všeč, kadar sem zunaj. Knjiga je bila zelo zanimiva. Rada berem legende; knjige, kjer nastopajo najstniki, in stripe.

Bilo je lepo in upam, da bomo bralno plažo imeli še večkrat.

Larisa Kronvogel

Rad berem poučne knjige, na primer o dinozavrih ali pa o živalih. Doma imam kar dosti takšnih knjig, recimo Vse o dinozavrih.

Sašo Korpar

Brala sem knjigo Julija je zaljubljena LOL. Knjige so zanimive, saj te odpeljejo v popolnoma drugačen svet. V svet brez problemov, pustolovski ali pa čisto normalen …

Pia Topić

Vsak učenec je prinesel knjigo iz knjižnice ali od doma ter jo bral.

Meni je bilo zelo zanimivo in tudi moja knjiga je bila kar zanimiva. Ima naslov Pojdi z mano. Je kar strašna, smešna pa tudi.

Taja Serdinšek

Knjiga je kot domišljijski svet. Lahko si izbereš katerokoli in se počutiš, kot da bi bil v svoji domišljiji. V njej si lahko predstavljaš, karkoli si želiš, saj je knjiga polna znanja in čudes. Iz nje se mnogo naučiš.

Domen Ferenčič

Bral sem super knjigo, in sicer Garfield ima vas rad. Knjiga je smešna. Velik plus pa je bil ta, da smo bili zunaj. Zelo sem užival in upam, da bo večkrat tako. Lepo je bilo brati v naravi, ko ti knjige krajšajo čas.

Alex Ibraimović

Bral sem O super starših lahko samo sanjaš. Jaz nerad berem, ker me knjige ne privlačijo.

Aleks Mrčinko

Prebral sem knjigo Železniška vozila na motorni in elektromotorni pogon v Sloveniji. Ta knjiga je tudi moja najljubša. V njej sem izvedel, da so nam v bivši Jugoslaviji ZDA podarile lokomotive serije 661 in 644, saj so železnice bile zastarele.

Slovenske železnice so imele velike načrte s pendolini (ICS), da bi vozili tudi po drugih državah, a to ni bilo mogoče zaradi različnih napetosti. Primerni so le za Italijo in Slovenijo.

Benjamin Grujčić

Rad berem knjige, ki govorijo o naših vrstnikih. Na bralni plaži sem bral knjigo Packa na asfaltu.

Vasja Bašelj

Bilo mi je všeč, ker rad berem. Bral sem O super starših lahko samo sanjaš.

Tristan Trop

Bral sem Morsko skrivnost. Bilo je lepo, ker je bilo tiho in mirno. Želim si še več branja.

Luka Serdinšek

Brala sem knjigo Kot v filmu. Bila mi je všeč. Hitro pojdite v knjižnico in si jo sposodite.

Eva Kerle

6. B-RAZRED

Na bralni plaži sem se imela lepo. Tudi knjiga je bila zanimiva. V knjižnici sem videla veliko zanimivih knjig, ki jih bom lahko prebrala za naslednje domače branje. Rada berem knjige o živalih, da več izvem o njih.

Maja Svenšek

 

Lahko sem ležal in bral knjige. Nerad berem. Ko grem v knjižnico, poskušam poiskati knjigo z malo strani.

Taj Bašelj

Branje mi je všeč, ker je zanimivo in zabavno. Najbolj všeč so mi knjige o filmih, akcijah.

V šoli imamo veliko polic s knjigami.

Teo Kaučevič

Ko bereš, si več zapomniš. Meni je zanimivo branje s prijatelji ali ko sem sama na plaži.

Branje in knjige so kot zaklad, ki nas spomni na lepe besede. Ob branju se počutim izjemno. Ko berem, se vživim in si predstavljam, da sem v pravljici, polni čarobnosti.

Urška Rampre

Moja najljubša knjiga je Pasji mož. Trenutno berem Kolesar naj bo.

Ko sem bil majhen, mi je mami zelo pogosto brala knjige, ki smo jih dobili od prijateljev ali pa smo jih kupili.

Blaž Bedenik

V petek, 10. 9. 2021, smo imeli bralno plažo. Vsak si je prinesel svojo knjigo ter brisačo. To smo pogrnili na tla in začeli brati. Bilo je zelo lepo. Slišali so se sunki vetra in zvok kričečih otrok iz vrtca. Na travi ni bilo tako udobno kot doma v postelji, a je bilo prijetno.

Knjižnice so premalokrat obiskane, ker otroci rajši igramo igrice, kot da bi brali. K branju se težko spravim sama, največkrat mi reče ati, naj berem. Ko pa začnem, ne morem nehati, dokler mi knjiga ne pade na obraz in zaspim.

Martina Strgar

Brala sem knjigo Titanik, oglasi se. Ogledala sem si tudi film in ga primerjala s knjigo.

Na bralni plaži je bilo prijetno, saj smo bili v senci in tako knjigo lažje bereš na prostem, ker so prijetni zvoki in veter.

Knjigo večkrat preberem svoji mlajši sestrični. Rada berem knjige, ki so primerne moji starosti in govorijo o življenju ljudi in živali. Prav tako imam rada domišljijske  zgodbe.

Ema Škafar

Branje imam rad zaradi tega, ker ko se vživim v knjigo, je tako, kot da sem v njej in sem v tisti pravljični deželi, kjer so govoreči zajci, čarovniki, dobre vile, čarobne preproge …

Imam veliko najljubših knjig, kot so Harry Potter, Hobit, Kolesar naj bo, Košarkar naj bo in Grška mitologija.

Všeč so mi fantazijske, humorne knjige in knjige o zgodovini. Po mnogih knjigah so posneti filmi, ampak meni je knjiga bolj všeč.

Luka Lampret

Z branjem dobimo besedni zaklad, ideje za pravljice in pesmi. Zato se učimo brati in z branjem preganjamo dolgčas. Bralno plažo bom priredila tudi doma.

Žana Gorinšek

Ne maram brati, ampak ta knjiga mi je zelo všeč, saj je smešna. Brala sem in se smejala in bilo je super. Doma sem jo spet začela brati. Doma imam kar veliko knjig, in to v moji sobi, ampak še nobena ni bila tako zabavna kot ta.

Maša Oder

Naša šolska knjižnica je zelo velika in ima veliko knjig. Branje je zame malo težje, a vseeno uživam. Všeč so mi akcijske in humorne knjige.

Žiga Fras

Prebral sem skoraj celo knjigo. Doma preberem eno poglavje na dan. Do konca bom prebral zanimivo knjigo. Potem bom začel brati naslednjo.

David Žumer

Zelo rad berem stripe in rad hodim v šolsko knjižnico. Berem zvečer ali v prostem času.

Adam Školnik

Ko sem bral na prostem, sem se počutil zelo dobro. Knjiga mi je bila zelo všeč, saj so v njej akcija, tihotapljenje in skrivanje. Knjige so mi všeč. Vesel sem, da imamo knjižnico in si lahko izposojamo knjige. Rad bi imel tudi par stripov.

Tai Strelec

Knjig ne berem rad, včasih preberem kakšno, če se mi zdi zanimiva. Moja najljubša knjiga je Asterix in Obelix, ker je zelo zabavna in smešna.

Daniel Beranič

Sem Staša in zelo rada berem knjige, kjer so dogodivščine. Večinoma berem knjige za znanje in za boljši besedni zaklad.

Ko sem slišala za bralno plažo, sem takoj imela čudovite misli o tem. Šli smo ven pod veliko drevo v senco. Na tla smo položili brisače, sedli nanje in celo šolsko uro brali zanimive knjige.

Staša Ferčec

9. A- RAZRED

Vsak učenec je prinesel knjigo, ki smo jo pri uri slovenščine brali zunaj na klopci. Prvo šolsko uro je bilo še zunaj mrzlo, a še vedno prijetno. Bilo mi je zelo všeč, saj rada berem. Knjiga mi odpre nekakšen nov svet. Zelo rada berem ljubezenske romane ali kakšne strašljive zgodbe. Večkrat preberem tudi kakšen strip.

Tokrat sem brala knjigo z naslovom Anabel.

Neja Majcenovič

Letos smo se na naši šoli odločili, da bomo vsak mesec prebrali vsaj knjigo. To smo storili zato, ker med učenci prevladuje zelo nizka bralna pismenost – nerazumevanje prebranega.

Najprej ni bilo to nikomur všeč, če pa dobro razmisliš, sploh ni tak bavbav, pa še dobro je za nas.

Začeli smo z bralno plažo. Bral sem knjigo Uganka londonskega očesa. Knjiga me je pozitivno presenetila. Mislil sem, da bo nekaj otročjega, pa sem se dejansko vživel in zamislil, saj knjigo pripoveduje avtist. Glavna misel je bila: »Odvisno od tega, kako gledaš.«

Londonsko oko se vrti v smeri urinega kazalca ali pa v nasprotni, odvisno, s katere strani gledaš. Motorist, ki izvaja nore skoke, je stoodstotno moški. Ko si sname čelado, pa opaziš, da je ženska. Voda teče v odtok v smeri urinega kazalca ali nasprotno; odvisno, na kateri polobli živiš.

Ta knjigi mi je dala misliti o avtizmu nasploh – da je samo drugačna, malce čudna, vrsta razmišljanja. Ni nič slabega.

Upam, da bom prebral še veliko takih knjig, ki me spodbujajo k razmišljanju. Sicer pa se iz vsake knjige veliko naučim.

Miha Vaupotič

Prebral sem par strani. Bral sem knjigo Se vid’va, Simon.

Tadej Čuš

Knjiga, ki sem si jo izbrala, se imenuje Šepetalec vetra. Na bralni plaži sem nadaljevala z drugim poglavjem. Moj odnos do knjige je kar v redu, preberem veliko knjig. Vsaka knjiga mi ni zanimiva niti nima zanimivega naslova. Vseeno se potrudim, da jo preberem.

Tija Tamše

Če imaš dobro knjigo, čas hitro mine, te sprosti. Veliko knjig sem prebral v nižjih razredih. V naši šolski knjižnici je veliko knjig, a velikokrat si jih grem izposodit v ptujsko knjižnico.

Sašo Kozoderc

Bralna plaža je po mojem mnenju zelo poučna, ker s tem, ko beremo, širimo besedni zaklad, odpotujemo v drugi svet in se sprostimo.

Blaž Pišek

Moj odnos do knjige je dober. Sem iz druge države in če berem slovensko, se bom bolje naučil govoriti.

Anes Hadžić

Na bralni plaži je vedno zanimivo. Takrat eno uro slovenščine posvetimo branju. Izberemo nam primerno knjigo ali pa knjigo iz priporočenega seznama. Brala sem o težkih stiskah najstnikov.

Mia Domajnko

Vem, da niso vsi ljudje knjižni molji in da je za nekatere branje napor, a jaz rada berem. Razumem ljudi, ki jim branje ne diši najbolj.

Rada berem romantične, ljubezenske zgodbe; zelo rada prebiram tudi stripe. Med mojimi najljubšimi sta zbirka Kapitan Gatnik in Garfield.

Večkrat sem si stripe izposojala v knjižnici na Ptuju. Berem tudi knjige v elektronski obliki. Iz lastnih izkušenj lahko trdim, da tisti, ki neradi berejo, še niso našli prave knjige.

Zelo rada berem tudi knjige v angleščini.

Tia Jančič

V letošnjem šolskem letu smo dobili nalogo, da preberemo deset knjig. Sprva se mi je to zdelo zelo veliko, a če najdeš pravo knjigo, čas hitro mine.

Izvedli smo tudi bralno plažo. Izbrana knjiga Jack mi je bila zelo všeč. Rada berem kriminalke in ljubezenske zgodbe.

Neja Vogrinc

Brala sem knjigo z naslovom Z ljubeznijo, Simon, ki sem jo prinesla od doma. Knjiga je zanimiva. Govori o fantu Simonu, ki je gej, a tega še nikomur ni povedal, zato se trudi obdržati skrivnost.

Letos bom šolsko knjižnico obiskovala večkrat kot lani, ker bomo vsak mesec prebrali eno knjigo. To mi je kar všeč, saj se iz knjig veliko naučiš in se poistovetiš z nekaterimi junaki v njih.

Nina Lorber

8. RAZRED

Bralna plaža se mi zdi zelo dobra ideja, saj ko beremo, se sprostimo in tudi svež zrak ima svoj učinek. Knjige rada berem, ker se sprostim ali pomirim, če imam slab dan. Rada berem, če mi je knjiga seveda zanimiva in me nauči kaj novega. Če me branje ne pritegne, je drugače.

Pomen knjig je v tem, da imamo boljše besedišče, da spoznamo neznane besede … Knjige beremo za sprostitev, kadar nam je dolgčas …

Na naši šoli imamo kar veliko in lepo urejeno knjižnico. V njej sta mir in tišina. Rada obiskujem knjižnico, da si izposodim knjigo ali da imam mir.

Mislim, da bi si vsakdo izmed nas moral vzeti čas za branje svoje knjige.

Lenja Ripak

Ko se zatopim v knjigo, pozabim na realni svet. Rada berem o najstnikih, o zgodovini, o drugačnih rasah in tudi knjige, ki so angleške. Rada berem tudi romane, ki so včasih zelo žalostni. Nekoliko manj rada berem pustolovske ali akcijske knjige in tudi stripi me ne pritegnejo.

To, da vsak mesec preberemo eno knjigo, nas spodbuja k boljšemu branju.

Moja najljubša avtorica je Coleen Hoover. Trenutno berem knjigo Puščavska zarja, ki govori o ženski, ki je živela v Somaliji, kjer so jo obrezali. Ko je zrasla, se je preselila in postala model.

Berem tudi knjigo Prestrašena na smrt, ki govori o petnajstletnem dekletu, ki jo je strah smrti, saj ji je umrla sestra, preden se je ona rodila. Zraven tega so ji umrli še stric in dva morska prašička.

Z mamo zelo radi bereva, zato ob morju prebereva veliko knjig.

Ana Merc Fric

Na bralni plaži me je malo zeblo, a nič zato. Vesela sem, da smo se sprostili in se nadihali svežega zraka.

Rada berem v tišini, na avtobusu in doma. V šoli manj.

Rada berem knjige z dogodivščinami in zapleti, ki so krajše.

Marijana Topolovec

Rad berem kakšne stripe. Všeč so mi zato, ker imajo veliko slik in zanimive vsebine. Včasih se mi branje zdi dolgočasno, a ga priporočam vsem, ker je lahko zelo zabavno in zanimivo.

Filip Demaj

Ko sem obiskovala prvo triado, sem zelo rada brala knjige, a potem se je branje začelo povezovati s kaznovanjem, ker nas v to silijo v šoli.

Ela Šalamun

Branje je zame zelo pomembno, saj širimo besedni zaklad. Menim, da mladi danes premalo beremo. Raje berem knjigo, če jo držim v roki kot pa s pomočjo telefona.

Ne bom lagala – branja ne maram preveč, ampak ko začnem brati, ne morem nehati. Najraje berem kriminalke, dramo. Sovražim kakšne komedije, ker so preveč dolgočasne.

Teja Godec

Čeprav nerad berem, se mi je bralna plaža zdela zanimiva. Pa ne samo zato, ker ni bilo pouka – všeč mi je bilo, saj sem se tistih petinštirideset minut res osredotočil na knjigo.

Nič me ni motilo, le rahla sapica vetra, ki mi je obračala strani. Rad berem smešne, akcijske in nove knjige. Niso mi všeč romani in stare zgodbe, z izjemo Solzic in Vodnikovih rezin, ki sta moji najljubši knjigi.

Kdaj pa kdaj vzamem v roke kriminalko, a le zato, ker moram brati za bralno značko.

Na bralni plaži sem bral SLOLvenski klasiki, ki mi jo je priporočil prijatelj. Napisal jo je Boštjan Gorenc Pižama. Do zdaj mi je knjiga zelo všeč in zdi se mi, da bo dobila naziv moje nove najljubše knjige.

Tobija Lakić

Rada berem, ker me branje pomirja, veliko pa se tudi naučim. Rada berem knjige, v katerih se veliko dogaja; berem nekje v tišini, da se lahko skoncentriram. Na bralni plaži sem brala knjigo Kako dolg je čas, ki je kar zanimiva. Rada imam tudi grozljivke in pustolovske knjige.

Nikoleja Peklič

Zelo rada berem pustolovske, kriminalne in znanstvenofantastične knjige. Ko bereš knjigo, ki ti je všeč, ni tako kot gledanje filma. Knjige morda sprva ne razumeš, potem se vanjo poglobiš in jo želiš prebrati v celoti.

Knjige so drugi svet, drugo vesolje, le pravo moraš najti zase. Preletiš lahko ves svet, preplavaš vsa morja, splezaš na najvišji vrh in najpomembnejše – sanjaš.

Branje + sanje = uspeh.

Mia Turk

Zakaj berem?

Berem zato, da se kaj naučim ali pa zato, ker mi je knjiga všeč. Rad berem zanimive, smešne in težko razumljive knjige.

Po navadi berem po dvajset strani, ker mi potem postane dolgčas in postanem len. Včasih padem v knjigo in berem tudi po šestdeset strani.

Rad berem proti večeru v postelji. Moja najljubša knjiga je Deček v črtasti pižami.

Filip Vidovič

Brala sem knjigo Ognjeno pleme – 2. del: V ujetništvu avtorja Igorja Karlovška. Med branjem se v večino knjig takoj potopim. Takrat ne slišim dogajanja okrog sebe in včasih česa ne razumem. Takrat poved večkrat preberem, da si zapomnim, preverim tudi v SSKJ-u.

Elizabeta Liza Muršec

Rada posežem med knjižne police, saj se mi branje zdi zanimivo. Najraje berem realistične romane.

S knjigami pridobimo bogato besedišče, ki je zelo zaželeno v šoli in povsod.

Zoja Kaučevič

Zelo rada berem, že ko sem bila majhna. Ko sedim na postelji in imam v rokah knjigo ter jo začnem prebirati, se mi zdi, da sem v drugem svetu. Hitro se poglobim v branje in zelo rada berem romane in pustolovske knjige. Berem po tiho in najraje na plaži.

Taja Bingo