NARAVOSLOVNI DAN

12.10. 2021 smo na šoli OŠ Kidričevo izvedli NARAVOSLOVNI DAN za 8. in 9. razrede.

V osmem in devetem razredu smo preko Zavoda VOZIM organizirali predstavitev invalidke Barbare, ki je hroma od svojega 19.leta. Učenci so z zanimanjem poslušali njeno zgodbo, ki se jih je čustveno zelo dotaknila.

Nato so devetošolci poslušali gospoda Ivanušo, ki je govoril o ZLORABI DROG. Upokojeni kriminalist jih je seznanil z vrstami drog, kako delujejo in kakšne posledice puščajo. Gospod Ivanuša jih je popeljal skozi zgodbo zasvojenca in njegovega dolgotrajnega vključevanja v skupnost.

V osmem razredu pa smo izvedli delavnice na temo KOMUNIKACIJA. Predstavnica ART VITAE, gospa Irena Rojko in pedagoginja Suzana Težak sta izvajali delavnice, na katerih so se morali učenci predstaviti v vlogi drugega učenca.

Ta dan pa smo tudi preverili teoretično znanje za varno kolesarjenje.

Že v petem razredu se učenci usposobijo za vožnjo s kolesom, ko opravijo kolesarski izpit po predpisanem programu usposabljanja za vožnjo kolesa.

Ker opažamo, da naši učenci ne nosijo med vožnjo čelad, prav tako pa ne upoštevajo cestno prometnih predpisov, smo se odločili, da ponovno preverimo teoretično znanje.

Rezultati so nas zelo presenetili, saj je od 70 učencev samo 5 učencev pokazalo zadovoljive rezultate. Prav tako večina učencev ne nosi čelade, čeprav je obveza nošenja čelade do 18. leta.

Vsi skupaj, seveda pa starši, bi se morali zavedati, da so mladi v prometu najbolj ogrožena skupina in njihove poškodbe so lahko trajne in onesposobijo otrokovo življenje.

Vodja naravoslovnega dne,
Marjeta Sušec