PUST

VIDEOUTRINEK

V torek, 12. 2. 2024, so dan krasile pustne maske, krofi, kurenti in nasmeški na obrazih. Bil je pust. Pust praznujemo Slovenci meseca februarja. To je za nas praznični čas, čas veselja in druženja. Takrat na ulicah občudujemo slovenske šege in najrazličnejše maske, uživamo ob slovenskih dobrotah ter skupaj s kurenti veselo rajamo in se veselimo pomladi.

Tudi na OŠ Kidričevo smo ta dan namenili pustnemu rajanju, smehu in druženju s prijatelji. Učenci smo komaj čakali, da bomo lahko nase nadeli kostume in maske ter se skupaj veselili. Našemili smo se v risane like, živali, princeske, superheroje in naše najljubše junake vseh vrst. Nekateri izmed nas so bili tudi kurenti in hudički, veliko je bilo pokačev in vsi smo bili zares navdušeni, da imamo na šoli toliko učencev, ki ohranjajo pustno tradicijo. Seveda pa so se skupaj z nami v pustnih maskah zabavali tudi naši učitelji.

Zjutraj smo po razredih pozornost posvetili pustni kulturi in navadam ter spet osvežili spomin na slovenske tradicijie, ki izhajajo predvsem iz najstarejšega slovenskega mesta Ptuj. Skupaj z razredniki smo si ogledali različne videoposnetke ter se pogovarjali o značilnostih pusta.

Sledila je malica. Vsi smo se veselili sladkih pustnih krofov. Ko smo se najedli, smo se odpravili na sprehod po Kidričevem. Videlo nas je veliko ljudi. Ustavili smo se v parku in pri domu upokojencev, kjer so nam stanovalci doma veselo mahali z balkonov ter občudovali naše pustne kostume.

Naužili smo se svežega zraka in napočil je čas za pustno rajanje, na katero smo že vsi nestrpno čakali. Pleseli smo ob glasbi, se vrteli v krogih, hodili v vlakcu, skakali s prijatelji, se smejali in se veselili.

Bilo je neverjetno in kot vsako leto smo se domov vrnili z nasmeški do ušes, polni veselja in novih spominov.

 

Arandjela Horvat, 8. b