POT KNJIGE, OD AVTORJA DO BRALCA

Od 4. 12. do 15. 12. 2023 smo v avli šole gostili potujočo razstavo na 12 plakatih, ki je prikazovala proces nastanka knjige. Kratka zgodba, zapisana v stripu, avtorja Žige X. Gombača z ilustracijami Davida Krančana nas je popeljala v svet knjige z glavnim junakom, simpatičnim knjižnim moljem. Javna agencija za knjigo RS je v sodelovanju z Bralnim društvom Slovenije zasnovala brošuro in plakate, ki so nas vodili po POTI KNJIGE in posameznih tematskih sklopih: Rojstvo knjige, Knjiga sreča bralca, Zaljubimo se v knjige, V objemu zvezd.

Namen oz. cilji projekta so bili:

  • spodbujanje, učenje in popularizacija branja med mladimi v 1. in 2. triletju OŠ;
  • poznavanje procesa nastanka knjige od avtorja do bralca (seznanitev z deležniki v procesu nastanka knjige in s poklici, ki se pojavijo v založniškem in tržnem procesu nastanka knjige);
  • seznanjanje z ilustracijo in stripom kot posebne oblike knjižnega dela;
  • vključevanje in spodbujanje obiska avtorjev na šolah (spoznavanje z ustvarjalci/avtorji knjig).

Vodeni ogled razstave smo v okviru ur knjižnično-informacijskih znanj pripravili za učence od 1. do 5. razreda, razstavo pa so si individualno ogledali tudi učenci predmetne stopnje, učitelji in obiskovalci šole. Po vodenem ogledu razstave so učenci z veliko vnemo v šolski knjižnici reševali Moljeve delovne liste in se skozi naloge veliko novega naučili o nastanku knjige in spoznali nove termine.

Brošure Pot knjige in Skrivnost izginulih črk smo razdelili vsem četrtošolcem in petošolcem matične in podružnične šole.

V torek, 12. 12. 2023, pa je sledilo sklepno dejanje projekta. Obiskal nas je pisatelj Žiga X. Gombač. Srečanja so se udeležili četrtošolci in petošolci matične in podružnične šole. Avtor nas je navdušil s tremi zgodbami, ki jih je vpletel v pripovedovanje o svojem potovanju do naše šole, na koncu pa je z veseljem odgovoril še na vprašanja učencev.  Pri marsikom je zbudil radovednost za branje njegovih knjig in literature na sploh, kar je tudi glavni namen projekta. V družbi pisatelja smo se zelo sprostili in uživali.

Počaščeni smo, da smo lahko bili del tega krasnega projekta in z veseljem bomo sodelovali še v kakšnem podobnem, saj na šoli vsakodnevno spodbujamo mlade k branju in ta potujoča razstava še kako pripomore k popularizaciji branja.

 Jasna Medved

Fotoutrinki