OBISKALI SMO PRIJATELJE IZ REKE

(fotoutrinki)

Končno smo dočakali ta dan. Dan, ko odidemo na dvodnevni obisk v Reko in obiščemo učence ter učitelje OŠ Pećine. Zaradi junijskega dežja smo naš obisk morali prestaviti na 16. in 17. september.

Prvi dan

Na pot smo se podali že v zgodnjih ponedeljkovih urah. Ob 5.50 smo se zbrali pred šolo ter ob 6. uri krenili proti Reki. Do mejnega prehoda smo potrebovali približno pol ure. Mejo smo prestopili na mejnem prehodu Gruškovje. Od tam smo pot nadaljevali še nadaljnje 4 ure do Plitviških jezer. Ker se je že začenjalo daniti, smo opazovali sončni vzhod. Na poti do Plitviških jezer smo se enkrat ustavili, da smo lahko pomalicali. Proti koncu poti je g. Kojc igral na harmoniko, mi pa smo prepevali. Ker se je našim prijateljem iz Hrvaške pokvaril avtobus, smo jih na Plitviških jezerih morali čakati dve uri. Ko smo jih dočakali, smo se odpravili na ogled Plitviških jezer. Vstopili smo in takoj na desno zagledali največji slap. Odšli smo dalje in videli še več jezer. Vsa so bila zelo lepa, voda je bila čista in narava prelepa. Prišli smo do jezera Kozjak, ki je eno izmed večjih. Tam smo počakali na ladjico, zato smo se posedli po klopeh. Učiteljice so nam povedale, kdo bo pri kom spal. Z ladjico smo prečkali jezero ter se na drugi strani izkrcali. Malo smo se še sprehodili, nato pa se z vlakcem odpeljali na začetek poti.  Od tam smo z avtobusom krenili proti Reki. Do cilja smo potrebovali približno 2 uri in pol do tri ure. V Reko smo prispeli okrog 20. ure. Na avtobusni postaji so nas že čakali starši otrok iz Reke in nas odpeljali v njihove domove, kjer smo prenočili. Nekaj učencev se nas je kasneje še enkrat srečalo v trgovskem centru Tower.

Drugi dan

Naslednji dan smo se pred OŠ Pečine zbrali ob 9. uri. V avtobus smo najprej zložili prtljago, nato pa odšli v telovadnico, kjer so nam učenci pripravili topel sprejem. Pevski zbor OŠ Pećine nam je zapel nekaj pesmi, nato pa sta naša in njihova ravnateljica spregovorili nekaj besed. Po sprejemu pa se je začela nogometna tekma med fanti naše šole ter fanti OŠ Pećine. Na žalost so naši izgubili, saj so zadeli le tri gole.

Po nogometni tekmi smo se odpravili v planetarij. Tam smo si v manjši dvorani ogledali kratek film o nastanku vesolja, Zemlje ter živih bitij. Film se je predvajal preko projektorjev na kupolo. Nato smo še pozorno prisluhnili krajšemu predavanju o planetih v našem osončju. Po predavanju smo se vrnili v šolo na kosilo. Preden smo krenili proti Sloveniji, smo se še lahko uro in pol družili v trgovskem centru. Okoli 16. ure smo se poslovili od naših prijateljev in se odpeljali proti domu.

V Reki smo sklenili kar nekaj novih prijateljstev in komaj čakamo na njihov obisk pri nas v Kidričevem ob koncu tega šolskega leta.

Kristina Golub, 9. b