SPOZNAVAJMO DRŽAVE EU

 

PREDSTAVITEV PROJEKTA

Koordinator: Aleksandra Vidovič in Tamara Sagadin

DEJAVNOSTI 2024/25

Tema predstavitev na stojnicah naslednjega leta: Živalske in rastlinske vrste držav, Boj proti ogroženosti, …

Prireditev bo 9. maja 2025 na Mestnem trgu na Ptuju.

Naša šola bo ponovno zastopala državo Finsko.

  

DEJAVNOSTI 2023/24

Tema predstavitev na stojnicah letošnjega leta: Naravni viri držav in skrb za ekologijo.

“Voda naj nas združuje in povezuje.” 💙 🇫🇮🇸🇮🇪🇺

Na Ptuju je v petek, 10. maja 2024, ob 20. obletnici vstopa Slovenije v Evropsko unijo, potekala prireditev Spoznavajmo države Evropske unije. Na temo Naravni viri in skrb za ekologijo so šestošolke naše šole z umetniškim gibom s trakovi predstavile “moč vode”, na stojnici pa prikazale najpomembnejša naravna vira Finske vodo in gozdove. Ob koncu je sledil slavnostni dvig evropskih zastav v ptujskem Evroparku.  💚🇪🇺🇫🇮🇸🇮

VIDEO: https://www.facebook.com/watch/?v=1124105465579849

  

DEJAVNOSTI 2022/23

 

SPOZNAVAJMO DRŽAVE EU 2023 – FINSKA

Le kaj imamo Slovenci, Kidričani, skupnega s Finci? To je bilo vprašanje, ki smo si ga po žrebu nove države – Finske, v okviru projekta Spoznavajmo države EU postavili učenci 6. razreda. In prišli do naslednjih spoznanj …

Kar 70 % ozemlja Finske pokrivajo gozdovi. Zato so Finci zagotovo pravi “ŠUMARJI” in po gozdnih površinah na prvem mestu v EU.

Po zgodbah nordijske ali skandinavske mitologije se v gozdovih skrivajo mnoga bitja. Med njimi so tudi troli. Mali in veliki troli s svojimi nadnaravnimi močmi, nekateri zlobni, nekateri veseli in prijazni, polni zvijač, tudi neumnosti, so povezani z naravo, ki vedno prinaša pustolovščine in tudi nevarnosti.

Učenci iz Kidričevega smo na Mestnem trgu v Ptuju uprizorili dogajanje v skrivnostnem finskem gozdu, še preden sončni žarki trole spremenijo v skale in kamne.

Poskrbeli pa smo tudi za stojnico, ki je privabila k ogledu mnoge obiskovalce.

Ob 13. uri smo v Evro-parku pri podvozu slavnostno dvignili zastavo Evropske unije. 

DEJAVNOSTI š. l. 2021/22

 

Spoznavajmo države EU – Evrovizija

 

Kljub temu da Združeno kraljestvo Velike Britanije in S Irske od 1. 2. 2020 ni več članica Evropske unije, naj GLASBA POVEZUJE!!!  🎼🎵❤️🎤🇬🇧

Letošnja tema prireditve Spoznavajmo države EU, ki je zaradi korone dve leti zapovrstjo odpadla, je bila EVROVIZIJSKE PESMI.

Učenci, otroci, dijaki ptujskih in okoliških šol so predstavili svoje države in pesmi na stojnicah in odru na dvorišču Minoritskega samostana na Ptuju.

Naše petošolke Ajša, Alja, Medea in pevka Eva so predstavile zmagovalno pesem Evrovizije iz leta 1997 in glasbene uspehe Velike Britanije. S pesmijo LOVE SHINE A LIGHT/Ljubezen širi svetlobo in z dvigom zastav v Evro parku na Ptuju smo obeležili dan vstopa Slovenije v EU. ❤️❤️❤️

Drugo leto zastopamo novo izžrebano državo FINSKO. 🇫🇮🇪🇺
 
       

 

  

DEJAVNOSTI š. l. 2018/19

 

BiBiSi Kidričevo

 

V soboto, 11. 5. 2019, smo se z ekipo, ki smo jo sestavljali Lazar Raković, Danijel Červek, Nik Mlinarič, Jan Alexander Habjanič, Staša Mrčinko, Nika Maroh, ga. učiteljica Aleksandra Vidovič ter ga. učiteljica Tamara Mlakar, odpravili na Ptuj pred Mestno hišo. Tam je potekala vsakoletna prireditev Spoznavajmo države EU. Letošnja tema je bila PODJETJA IN PODJETNIŠTVO ČLANIC EU. Ker naša šola zastopa Združeno kraljestvo Velike Britanije in Severne Irske, smo se odločili, da predstavimo eno izmed najbolj prepoznavnih novinarsko-produkcijskih hiš BBC. Naše novinarsko delo smo osredotočili na letos najbolj aktualno temo Brexit.

Na Mestni trg smo prispeli ob 8.00, poiskali našo stojnico ter se lotili dela. Stojnico smo spremenili v pravo novinarsko hišo. Naše šolsko podjetje BiBiSi Kidričevo (izpeljanko iz BBC) smo predstavili tudi na letaku. Nekateri so pripravljali stojnico, drugi računalnik za prenos videoposnetkov ali pa intervjuvali mimoidoče obiskovalce. Čeprav smo imeli na začetku nekaj tehničnih težav s kamero, se je potem vse lepo uredilo. Okrog 10.00 se je začela predstavitev vseh stojnic na odru. Vsaka država pa je imela pripravljen tudi posnetek, a ga zaradi vremena žal niso predvajali. Reklamo za naše podjetje si lahko ogledate na šolski spletni strani. Ob istem času je prišlo tudi več obiskovalcev, kar je pomenilo še več dela za novinarje. Po odmoru za malico smo si šli ogledat tudi druge stojnice in podjetja njihovih držav, nato pa začeli naše videe nalagati na Facebook, kjer smo imeli tudi svoj profil. Med intervjuvanimi sta bila tudi ga. županja Nuška Gajšek in igralec Tadej Toš. Po napornem dnevu smo si privoščili sladoled, nato pa čakali na rezultate. Naša stojnica ni osvojila nagrade, a je bila vseeno zelo uspešna. Prireditev se je zaključila z dvigom evropske zastave v Evroparku. Veselim se novega izziva v naslednjem šolskem letu.

Staša Mrčinko, 7. a

(fotoutrinki)

REKLAMA “Čistopravareklama BiBiSi” (video)

NAPOVEDNIK “BiBiSi planetek” (video)

Naša stojnica – “Novinarska hiša BiBiSi”

 

  

DEJAVNOSTI š. l. 2017/18

 

OŠ KIDRIČEVO – We are the champions

 

“OŠ KIDRIČEVO – We are the champions…

Welcome to Wembley…”

Spoznavamo države EU in njihove uspešne športnike

»Dobrodošli na kultnem stadionu WEMBLEY, kjer se že ves dan odvija nogometna tekma med Manchester City, ki je letošnji aktualni zmagovalec in Manchester United, ki je večkratni zmagovalec PREMIER LIGE. Kdo bo osvojil današnji pokal?«

Tako so učenci, v soboto, 12. maja 2018, na dvorišču Minoritskega samostana na Ptuju, vabili k nogometno obarvani stojnici. Letošnja tema projekta Spoznavamo države Evropske unije je namreč bil šport, športni dosežki in uspešni posamezniki. Že sedmo leto zapored učenci OŠ Kidričevo predstavljajo značilnosti Združenega kraljestva Velike Britanije in Severne Irske. Ker velja Anglija za zibelko nogometa, smo se odločili, da predstavimo znamenito angleško ligo in uspešne angleške nogometaše.

Šestošolke (Lilly Kovačec, Staša Mrčinko, Eva Zajc) so najprej poskrbele za izgled stojnice, šestošolci (Cene Grbavac, Gal Princl, Anže Šibila) pa so z nogometnimi spretnostmi z žogo vabili obiskovalce, da so si ogledali naše izdelke. S pravilnim odgovorom na vprašanja o angleškem nogometu so se lahko posladkali s kolački okrašenimi z nogometnimi dresi. Izdelke za okrasitev stojnice in za promocijo angleškega nogometa so izdelali sedmošolci in osmošolci pri urah likovne umetnosti in likovnega snovanja, nogometaši pa so nam pomagali z informacijami o nogometu.

Na odru so se v žongliranju žoge pomerili WAYNE ROONEY, DAVID BECKHAM IN RYAN GIGGS, katere so zastopali naši nogometaši. Največ odbojev, kar 48, je uspelo Davidu Beckhamu in tako je Cene Grbavac zasluženo dvignil znameniti pokal Premier lige.

Prireditev se je tradicionalno zaključila s spustom balonov in dvigom evropske zastave v ptujskem Evroparku.

 

Še nekaj pomembnih podatkov za nogometne navdušence:

Anglija velja za zibelko nogometa. Nogomet je ponos in tradicija, tam so zvesti navijači in največji cilji.

Nogomet so izumili na Kitajskem, Rimljani in Grki so ga prevzeli, Britanci pa so ga popularizirali. Oblika igre, najbližja današnjemu nogometu, ima korenine v 14. stol. v Angliji.

Nogomet v Angliji je bil podoben današnjemu, le da je bil bolj nasilen in krut. Levje srce se kaže vsepovsod, tudi pri nogometu.

Šele leta 1863, s prvimi pravili in nastankom Angleške nogometne zveze se je igra prelevila v takšno, kot jo poznamo danes.

Sprememba »iz podeželske igre za zabavo« v šport, ki se je igral tudi na najbolj priznanih šolah v Angliji (Oxford, Cambridge …), se je zgodila v 19. stol. Prav na teh šolah so menili, da igranje nogometa povzroča izboljšanje izobrazbe. Krepila naj bi se sposobnost sodelovanja, podrejanja in zvestobe. Tako da… IGRAJMO NOGOMET!!!

Vabljeni torej na Wembley! Najbolj znamenit stadion vseh časov v severozahodnem delu Londona. Domu in ponosu angleške reprezentance.

Ryan Giggs je nogometaš, ki je dosegel največ v zgodovini angleškega nogometa.

David Beckham je največja nogometna in svetovno prepoznana tržna ikona zadnjega tisočletja.

Wayne Mark Rooney je čudežni deček iz Liverpoola in je prva violina rdečih vragov.

Mentorici: Tamara Mlakar in Aleksandra Vidovič

(fotoutrinki)

 

  

DEJAVNOSTI š. l. 2016/17

Mentorica: Jana Jerenec

Spoznavamo države EU in njihove pravljice

S povabilom na čajanko in k branju angleških zgodbic so učenci OŠ Kidričevo prijazno nagovarjali obiskovalce tržnice držav Evropske unije. Obiskovalci so se lahko ob naši stojnici posladkali s piškoti, se fotografirali s tematskimi okvirji in smešnimi dodatki, si postregli s čarobnimi napoji, prelistali knjigi o Harryju Potterju in Alici v čudežni deželi, si odnesli spominke in se preizkusili v gradnji hišice iz kart. Sobotna čajanka, ki se je zgodila 6. maja na Mestnem trgu na Ptuju, se je zaključila z odigranim prizorom iz zgodbe Alica v čudežni deželi ter s svečanim spustom balonov v Evroparku.

(fotoutrinki)

 
 
 
 
Dostopnost