18. 11. 2016 je na matični in podružnični šoli potekal tehniški dan na temo »TRADICIONALNI SLOVENSKI ZAJTRK«. To je projekt, ki poteka v vseh šolah in vrtcih, ta dan pa je razglašen tudi za dan slovenske hrane. Poleg tega, da smo v šoli zajtrkovali in ne malicali, sta nas obiskala tudi g. Mirko Lovrec iz Biotehniške šole Ptuj, ki je spregovoril o sadjarstvu, in ga. Maja Šmigoc iz Zdravstvenega doma Ptuj, ki je predavala o zdravem načinu življenja. Delček našega časa smo posvetili tudi minutkam za zdravje. Nekateri so se podali na sprehod po naselju, drugi pa so uživali na svežem zraku kar pred šolo. Izdelali smo tudi plakate, literarno in likovno ustvarjali, pripravili sadni krožnik, sadna nabodala, solate in pogrinjek ter iskali in pisali recepte, izdelke pa razstavili v šolski avli. Literaturo smo poiskali na spletu, v časopisih, revijah in šolski knjižnici.

Novinarska ekipa je odšla na teren in obiskala podružnično šolo Lovrenc. S kamero pa smo se preselili tudi v šolsko kuhinjo in posneli postopek, kako pride hrana od dobavitelja do delilnega pulta. Učence smo povprašali, če redno zajtrkujejo in kaj se najpogosteje znajde na njihovem jedilniku. Pozdraviti nas je prišel tudi župan g. Anton Leskovar, s katerim smo opravili kratek intervju.

Preživeli smo zanimiv in pester dan. Upamo, da bo dan slovenske hrane postal prav vsak dan in naj se prav vsak dan začne s tradicionalnim slovenskim zajtrkom.

Kaja Muršec (7. a) in Nia Bauman (6. b)
(novinarski krožek)

(fotoutrinki)

(video)

 

tradicionalni-slovenski-zajtrk-2016a